Stoofpotje met varkensvlees, mosterd en witte bonen

In de winter is het heerlijk om een lekker stevig gerecht te eten, zoals bijvoorbeeld dit stoofpotje met varkensvlees en witte bonen. Het vlees is gestoofd in een saus met mosterd en bier. Verder hebben we nog aardappel en wortel toegevoegd. Zo is het een complete maaltijd in één pan.

Wij gebruiken voor dit recept gedroogde witte bonen, deze moeten minimaal 12 uren weken. Je kunt uiteraard ook gewoon bonen uit pot of blik gebruiken. Wil je geen alcohol gebruiken? Vervang dan het bier gewoon door bouillon.

Stoofpotje met varkensvlees, witte bonen en mosterd
Stoofpotje van varkensvlees, witte bonen en mosterd

Stoofpotje met varkensvlees, witte bonen en mosterd

Koks in Frankrijk
In de winter is het heerlijk om een lekker stevig gerecht te eten, zoals bijvoorbeeld dit stoofpotje met varkensvlees en witte bonen. Het vlees is gestoofd in een saus met mosterd en bier. Verder hebben we nog aardappel en wortel toegevoegd. Zo is het een complete maaltijd in één pan.
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 3

Ingrediënten
  

  • 600 g varkensvlees hamschijf of hamlappen
  • boter
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 theelepels Franse mosterd
  • 3 theelepels grove mosterd
  • peper zout
  • 2 eetlepels bloem
  • 200 ml bouillon of 200 ml bier
  • 350 g gedroogde witte bonen of 2 grote potten
  • 2 wortels
  • 4 aardappels
  • 1 appel
  • optioneel: flinke scheut bier of witte wijn
  • peterselie voor de garnering

Bereiding
 

Varkensvlees met mosterdsaus

  • Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Snijd het vlees in blokken van ongeveer twee en een halve centimeter.
  • Braad het vlees (niet alles tegelijk, maar in twee delen) aan in wat boter, haal het vlees uit de pan zodra het mooi bruin is. Bak de gesneden ui aan in hetzelfde vet en voeg na ongeveer twee minuten de knoflook erbij, laat de knoflook heel even lichtjes meebakken en doe de mosterd, bloem en venkelzaadjes in de pan. Laat dit ongeveer twee minuten zachtjes meebakken en voeg dan de bouillon of bier toe.
  • Breng dit aan de kook en voeg dan het vlees, de laurier en zout en peper toe. Laat het ongeveer één uur zachtjes op laag vuur pruttelen (of in de oven half uur op 120°C, daarna een half uur op 90°C), proef de saus en voeg eventueel nog wat extra mosterd, zout en/of peper naar smaak toe.
  • Ga ondertussen met de bereiding van de witte bonen verder.

Witte bonen

  • Breng de geweekte witte bonen in ruim water met zout aan de kook (deze stap overslaan als je bonen uit pot of blik gebruikt).
  • Snijd de wortel en de aardappel in kleine blokjes van ongeveer een centimeter.
  • Voeg de wortelen en de aardappelen aan de pan met bonen toe zodra de bonen bijna gaar zijn (ongeveer na een half uur koken) en kook dit ongeveer tien minuten mee. Bij gebruik bonen uit pot of blik alleen aardappel en wortel met zout koken, tien minuten koken, afgieten en uitgelekte bonen toevoegen en vijf minuten op laag vuur mee verwarmen.
  • Snijd ondertussen de appel in blokjes van één cm en meng deze door het afgegoten bonen/aardappel/wortel-mengsel.
  • Meng het varkensvlees in mosterdsaus met de bonen, aardappel, wortel en appel in een mooie grote schaal of pan. Meng alles goed door elkaar, proef het gerecht en voeg eventueel nog extra zout en/of peper naar smaak toe. Garneer met fijngehakt peterselie.
Tags Bier, Cassoulet, Mosterd, Varkensvlees, Witte bonen

Stoofpotje met varkensvlees, witte bonen en mosterd.

Heb jij dit stoofpotje met varkensvlees gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie