Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. Hier runnen we onze chambres d'hôtes (B&B) en daarnaast werken we als traiteur. We koken op locatie voor bijvoorbeeld een verjaardag, bruiloft, dorpsfeest of tijdens een cursus.
Onze B&B gasten kunnen 's avonds aanschuiven voor een heerlijk diner, daarnaast is het ook mogelijk om een kookvakantie bij ons te boeken.

Wij hebben nog 2 kamers (max 4 pers.) vrij voor de kookvakantie in week 36. Aankomst op zondag 3 september, vertrek op zaterdag 9 september. De thema's zijn Franse keuken én vegetarisch. Bel of mail voor meer informatie of om te reserveren.

Image and video hosting by TinyPic

Stoofpotje met varkensvlees, mosterd en witte bonen

Joyce & Tom | zaterdag, september 29, 2012 | |||||
Met het oog op de komende winter en het druilerige herfstweer vandaag een recept voor een lekkere stevige maaltijd. Dit is een bewerkelijk recept, geschikt om te maken als je wat meer tijd hebt om te koken, bijvoorbeeld in het weekend. Het voordeel van dit recept is dat je er heel makkelijk veel van kan maken en het laat zich makkelijk invriezen.
Ik gebruik voor dit recept gedroogde witte bonen, deze moeten minimaal 12 uren weken. Je kunt bonen uit pot of blik gebruiken, maar de gedroogde versie is veel smaakvoller. Het is iets meer werk, maar zeker de moeite waard.
Stoofpotje met varkensvlees, mosterd en witte bonen


Ingrediënten (voor 4 porties)
  • 600 g varkensvlees (hamschijf of hamlappen)
  • boter
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 theelepels Franse mosterd
  • 3 theelepels grove mosterd
  • peper, zout
  • 2 eetlepels bloem 
  • 200 ml bouillon of 200 ml bier
  • 350 g gedroogde witte bonen (of 2 grote potten)
  • 2 wortels
  • 4 aardappels
  • 1 appel
  • optioneel: flinke scheut bier of witte wijn
  • peterselie voor de garnering

De witte bonen moeten minimaal 12 uren voor bereiding in ruim koud water weken.

Varkensvlees met mosterdsaus
1. Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Snijd het vlees in blokken van ongeveer twee en een halve centimeter.
2. Braad het vlees (niet alles tegelijk, maar in twee delen) aan in wat boter, haal het vlees uit de pan zodra het mooi bruin is. Bak de gesneden ui aan in hetzelfde vet en voeg na ongeveer twee minuten de knoflook erbij, laat de knoflook heel even lichtjes meebakken en doe de mosterd, bloem en venkelzaadjes in de pan. Laat dit ongeveer twee minuten zachtjes meebakken en voeg dan de bouillon of bier toe. Breng dit aan de kook en doe dan het vlees, de laurier en zout en peper naar smaak toe. Laat het ongeveer één uur zachtjes op laag vuur pruttelen (of in de oven half uur op 120°C, daarna een half uur op 90°C), proef de saus en voeg eventueel nog wat extra mosterd, zout en/of peper naar smaak toe.
3. Ga ondertussen met de bereiding van de witte bonen verder.
 Witte bonen
4. Breng de geweekte witte bonen in ruim water met zout aan de kook (deze stap overslaan als je bonen uit pot of blik gebruikt).
5. Snijd de wortel en de aardappel in kleine blokjes van ongeveer een centimeter en voeg dit aan de pan met bonen toe zodra de bonen bijna gaar zijn (ongeveer na een half uur koken) en kook dit ongeveer tien minuten mee. Bij gebruik bonen uit pot of blik alleen aardappel en wortel met zout koken, tien minuten koken, afgieten en uitgelekte bonen toevoegen en vijf minuten op laag vuur meeverwarmen.
6. Snijd ondertussen de appel in blokjes van één cm en meng deze door het afgegoten bonen/aardappel/wortel-mengsel.
7. Meng het varkensvlees in mosterdsaus met de bonen, aardappel, wortel en appel in een mooie grote schaal of pan. Meng alles goed door elkaar, proef het gerecht en voeg eventueel nog extra zout en/of peper naar smaak toe. Garneer met fijngehakt peterselie.

Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety