Streekgerecht uit de Auvergne: Truffade

Joyce & Tom | zondag, december 16, 2012 | ||||||
Truffade, één van de meest populaire streekgerechten uit de Auvergne (midden-Frankrijk). Een zeer smakelijk, maar eenvoudig boerengerecht met aardappel en kaas als hoofdbestanddelen. Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Cantal, een departement in het zuiden van de Auvergne.  De kaas (Cantal) die in de truffade gebruikt wordt is ook afkomstig uit dit departement.
Truffade | Streekgerecht uit de Auvernge (midden Frankrijk)

Ingrediënten (voor 4 personen)
  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 300-400 gram verse Cantal (of een andere verse kaas)
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram spekjes
  • olie en boter (of eenden- of ganzenvet)
  • peper
  • zout
1. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm. Snijd de knoflookteentjes in vieren. Verhit een ruime hoeveelheid boter (of ander vet) en olie in een hapjespan en voeg de aardappelen, spekjes, knoflook, zout en peper hier in aan toe, laat dit een paar minuten bakken zet daarna het vuur lager en doe een deksel op de pan.
2. Laat de aardappelen in ongeveer 10-15 minuten gaar worden in het vet en voeg daarna de kaas in stukken toe, laat de kaas over de aardappelen smelten en roer het goed door. Zodra de kaas helemaal gesmolten is, kan de truffade geserveerd worden.

Lekker met een salade, rauwe ham en augurkjes. Kun je geen verse Cantal vinden voor dit gerecht, gebruik dan een verse of zeer jonge andere kaas, bijvoorbeeld jonge Goudse kaas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

MEER RECEPTEN

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety