Kookvakantie in FrankrijkReceptenindexTraiteurInFrankrijk

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als met veel plezier als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie


Koks in Frankrijk

Franse schoollunch

Joyce & Tom | zondag, juni 23, 2013 | |||
In onze omgeving -midden-Frankrijk- wordt er tussen de middag nog uitgebreid getafeld. Zodra het 'midi' -12uur- is, laat iedereen z'n werk liggen, haast zich naar huis of naar het dichtstbijzijnde restaurant. Restaurants bieden elke dag, voor €10 tot €14, een 4-gangen menu voor de werkende mens. Kinderen blijven gewoon op school en krijgen daar hun lunch. 
Nu mochten wij afgelopen weekend, voor een catering in de plaatselijke feestzaal, gebruik maken van de keuken van het naastgelegen schooltje. Het betrof een klein dorpsschooltje met slechts twee klassen, maar wel mét keuken en kantine. In de keuken staat een professioneel fornuis waar menig kok jaloers op zou zijn. De keuken wordt bestierd door een heuse kantinejuf. De kantinejuf -en tegelijk dus ook de kok- bereidt dagelijks een menu voor de schoolkinderen. Niet één gerecht, maar een heus 3 of 4-gangen menu. 
We konden het niet laten even een blik in de koeling te werpen. Dat viel niet tegen. Een mooi, groot stuk rosbief, verse groente en fruit, verschillende soorten kaas uit de regio. Alles ongesneden. Geen voorverpakte groentemixen en fruithapjes. En geen pakjes en zakjes te bekennen in de hele keuken. 
In steden en op grotere scholen zal het er wel anders aan toe gaan, maar toch is dit een mooi voorbeeld hoe het ook kan. Kinderen leren eten wat de pot schaft en dat eten een belangrijk onderdeel van het leven is. Niet even snel een boterham uit een plastic zakje naar binnen werken op het schoolplein, maar de tijd nemen om samen te eten. Bijkomend voordeel is dat je als ouder niet om vijf uur met knorrende maag en hongerig kind in een overvolle supermarkt staat te stressen. Genoeg tijd dus om met je kind door te brengen, en om tussen zeven en negen nog iets -vaak soep, salade of sandwich- samen te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Topblogs met recepten
mytaste.nl