Moussaka

Griekse moussaka met aubergine



Moussaka is een heerlijke Griekse ovenschotel opgebouwd uit laagjes aardappel en aubergine. De laagjes worden opgevuld met een kruidige tomatensaus met gehakt. De bovenste laag is een romige bechamelsaus. In dit recept voegden we ook nog een rode paprika toe. Het is ook lekker om wat chilipoeder toe te voegen om de tomatensaus licht pittig te maken.

Griekse moussaka met aubergine

Moussaka

Avatar fotoKoksInFrankrijk
Lekkere Griekse ovenschotel met laagjes aubergine, aardappel, kruidige gehakt-tomatensaus en een laagje bechamelsaus.
Voorbereiding 25 minuten
Bereiding 45 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 4

Ingrediënten
  

Tomatensaus

  • 2 aubergines
  • 8 middelgrote aardappelen
  • 1 rode paprika
  • 450 gram gehakt
  • 4 tomaten of een blikje tomatenblokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml water of bouillon
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • kaneel
  • 1 eetlepel oregano

Bechamelsaus

  • 2 eetlepels bloem
  • 30 gram boter
  • 250 ml melk
  • nootmuskaat
  • zout peper

Bereiding
 

Tomatensaus

  • Snijd de ui en de knoflook fijn en de paprika in reepjes.
  • Bak de ui, paprika en het gehakt aan in wat olie, voeg na een paar minuten de fijn gesneden knoflook, de oregano en de tomatenpuree toe. Laat dit nog een minuutje bakken.
  • Voeg dan 1 eetlepel bloem toe,  roer dit goed door totdat er geen bloem meer zichtbaar is.
  • Doe het water (of bouillon) en de tomaten (in blokjes)erbij, breng de saus al roerend aan de kook, laat het enkele minuten doorkoken.
  • Breng de saus op smaak met kaneel, zout en peper.

Béchamelsaus

  • Smelt de boter in een steelpannetje, voeg de bloem toe, roer het goed door en laat het ongeveer 1 minuut zachtjes bakken (niet bruin laten worden).
  • Haal het mengsel (de roux) van het vuur voeg dan een kwart van de koude melk toe en klop goed door met een garde. Zet het weer terug op laag vuur en wacht tot te saus begint te binden.
  • Voeg dan de rest van de melk toe, roer goed door totdat er een gladde saus ontstaat. Breng de saus langzaam aan de kook en laat deze 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.
  • Snijd de aubergine en aardappel in hele dunne plakken. Stel de ovenschotel samen, begin met een laag tomatensaus, daarna aardappel, aubergine en herhaal dit, voeg als laatste de béchamelsaus en de rode paprika (in reepjes) toe. Eventueel kun je ook nog kaas over de schotel strooien.
  • Bak de ovenschotel op 180°C in ongeveer 45 minuten gaar en mooi bruin.
Tags Aardappel, Aubergine, Bechamel, Tomaat




Griekse moussaka

Heb jij deze moussaka gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.



Geef een reactie