De herfst is begonnen, het wordt wat kouder en eerder
donker 's avonds. Na een warme zomer met veel salades, pasta en andere
lichte gerechten is het nu tijd voor stevigere kost. Heerlijk, dat is
één van de leuke aspecten van wisselende seizoenen, andere ingrediënten
en andere gerechten!
Bij 'witte bonen in
tomatensaus' denk ik in eerste instantie aan de kant-en-klare variant in
een pot, maar deze variant met zelfgemaakte tomatensaus is écht lekker.
Ingrediënten (4 personen)
- 400g (schouder)karbonade
- 200 gram spekjes
- boter
- 2 laurierblaadjes
- bosje tijm
- bosje bonenkruid
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 kg tomaten
- peper, zout
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 kopje rode wijn
- 350 g gedroogde witte bonen (of 2 grote potten)
- 2 wortels
- 2 appels
- peterselie voor de garnering
De gedroogd witte bonen moeten minimaal 12 uren voor bereiding in ruim koud water weken. Giet de bonen af en kook ze in water met een beetje zout in 30-50 minuten gaar. Maak ondertussen de tomatensaus.
Tomatensaus
1. Snijd de tomaat, ui en knoflook in grove stukken, snijd de appel en de wortels in blokjes.
2. Bak het vlees aan in wat
boter, haal het vlees uit de pan zodra het mooi bruin is. Bak de ui, knoflook, tomatenpuree en tomaat aan in hetzelfde vet. Voeg de rode wijn, wortels, appels, tijm en bonenkruid toe en doe het vlees er weer bij. Roer alles goed door en breng het aan de kook en laat het ongeveer een half
uur zachtjes op laag vuur pruttelen, voeg zout en/of peper naar smaak toe. Laat de laatste 10 minuten de gegaarde witte bonen meewarmen.
Lekker met een stokbroodje!
--------------------------------------------
Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
of laat hieronder een bericht achter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten