Kookvakantie in FrankrijkReceptenindexTraiteurInFrankrijk

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als met veel plezier als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie


Koks in Frankrijk

Ovenschotel mét witlof, zonder pakjes

Heerlijke ovenschotel met witlof, ham en kaassaus

Ingrediënten(voor 4 personen):
  • 1 kg witlof
  • 1 kg (kruimige) aardappelen
  • 4 grote plakken ham
  • 250 gram Emmenthaler (geraspt) of andere kaas naar keuze
  • 40 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 200 gram spekjes
  • 1 sjalotje
  • 300 ml melk
  • water
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper


1. Schil de aardappelen, snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Kook de aardappelen tot ze bijna gaar zijn, giet ze af een laat ze uitdampen.
2. Snijd de witlof in reepjes, breng de groente met een beetje water aan de kook en laat een paar minuten koken. Giet de witlof af -bewaar het kookvocht- en laat uitlekken in een vergiet.
Kaassaus
3. Snijd het sjalotje in halve ringen. Smelt de boter in een pannetje en bak de spekjes en de sjalotjes hierin. Voeg de bloem toe zodra de spekjes mooi bruin zijn. Roer -met een houten spatel- de bloem erdoor zodat de roux loskomt van de pan. Laat enkele minuten -op laag vuur- garen, blijf ondertussen wel roeren. Voeg dan de helft van de koude melk toe. Roer met een garde zodat er een mooi glad papje ontstaat. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Zodra de saus begint te pruttelen kan de rest van de melk toegevoegd worden. Roer weer met een garde door. Voeg daarna het kookvocht van de witlof toe (niet meer dan 200ml toevoegen), roer door met de garde en laat de saus een paar minuten doorkoken. Haal de saus van het vuur, voeg de helft van de kaas toe en breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
4. Verwarm de oven voor op 200°C. Stel de ovenschotel samen. Begin met een beetje saus op de bodem, daarna aardappelschijfjes, ham, witlof en aardappelschijfjes, saus. Strooi de rest van de kaas over de schotel. Bak de ovenschotel gedurende een half uur op 200°C. De schotel is klaar als de kaas mooi bruin is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Topblogs met recepten
mytaste.nl