Kookvakantie in FrankrijkReceptenindexTraiteurInFrankrijk

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als met veel plezier als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie


Koks in Frankrijk

Koriander in tuin en keuken

Joyce & Tom | zondag, februari 23, 2014 | |||||||

Koriander in de tuin
Koriander is een eenjarig kruid dat zijn oorsprong vindt in het midden-Oosten en prima groeit in Nederlandse, en ook Franse, (moes)tuinen. Het uiterlijk van de sterk geurende korianderplant heeft wat weg van platte peterselie.
In de zomer begint de plant te bloeien, de blaadjes zijn dan niet meer te gebruiken. Uit de bloemen rijpen later de zaden (de bolletjes op bovenstaande foto). Zodra de plant helemaal droog en bruin is, kunnen de zaden geoogst worden. Knip de hele plant af, bind te stengels als een bos bij elkaar en laat de bos een aantal weken op de kop drogen. Daarna kunnen de zaadjes van de plant gehaald worden. Een deel van de zaden kunnen in het voorjaar weer gezaaid worden en een deel kan gebruikt worden in de keuken. Bewaar de zaadjes in schone, afgedekte potjes op een droge en donkere plek.

Koriander in de keuken
Zowel de verse groene blaadjes als de gedroogde zaden van de korianderplant kunnen gegeten worden. De smaak is totaal anders!
Vers korianderblad
Vers korianderblad lijkt niet alleen qua uiterlijk een beetje op platte peterselie, maar ook in het gebruik. Vers korianderblad is niet geschikt om langdurig te verhitten, de geur en de smaak verdwijnt namelijk bij verhitting. Voeg korianderblad daarom pas aan het eind van een bereiding toe, of gebruik het als garnering op salades of curry's.

Wij gebruiken vers korianderblad in deze gerechten:Korianderzaad
Korianderzaad (geheel of gemalen) wordt veel in Aziatische gerechten en Mexicaanse gerechten gebruikt. De smaak is een beetje bloemig en citrusachtig, heel anders dan die van het blad. Hierdoor uniek en onvervangbaar in de keuken. Samen met komijnzaad geeft korianderzaad een specifieke smaak aan veel Indiase gerechten.
De hele zaden kun je voor gebruik roosteren in een droge koekenpan en daarna, met andere ingrediënten, in de vijzel tot pasta malen.
Wanneer je zelf korianderzaad geoogst hebt kun je dit fijnmalen tot poeder. Gebruik hier een koffiemolen, pepermolen of vijzel voor. Het gemalen korianderpoeder bak je, met andere ingrediënten, aan in wat olie.

Wij gebruiken (gemalen) korianderzaad in onder andere in deze gerechten:
 Interessante feiten over koriander:
  • andere namen voor koriander: Coriandrum sativum, ketoembar (korianderzaad), cilantro (verse koriander
  • korianderzaad is één van de kenmerkende smaken in Amerikaanse hotdogs
  • gemalen korianderpoeder absorbeert veel water door de dikke, droge schil en werkt zo in sauzen als bindmiddel
een deel van deze informatie komt uit 'Wetenschap en cultuur in de keuken' van Harold McGee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Topblogs met recepten
mytaste.nl