Kookvakantie in Frankrijk Receptenindex TraiteurInFrankrijk

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Koks in Frankrijk

Quiche met champignons, spekjes en emmentaler

Quiche met champignons, spekjes, tijm en emmentaler

Kippen die lekker vrij buiten lopen en gras en ander groenvoer eten, leggen eitjes met een knalgele dooier. Alles wat je dan weer met die eieren maakt wordt ook erg geel, zoals deze quiche.

Ingrediënten (voor een quiche van 25cm):
Bodem
170 gram bloem
90 gram zachte roomboter
snufje zout
1 á 2 eetlepels koud water

Doe de bloem, boter, zout en 1 el water in een kom en roer door met een vork. Kneed het deeg een beetje totdat je een samenhangend geheel hebt. Voeg indien nodig de tweede eetlepel water toe. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit zodat het in een quichevorm van 25cm past. Doe het deeg in de vorm en prik, met een vork, gaatjes in de bodem. Bak de bodem blind*, 15 minuten op 180°C, onder in de oven. Haal de blindbakbonen eruit en bak nog 10 minuten op 180°C. Kwast daarna de bodem in met wat losgeklopt ei (bewaar de rest v/h voor de vulling) en bak nog 3 minuten op 180°C, in het midden van de oven. Begin vast met de vulling.

* Blind bakken is het bakken van de bodem voordat de vulling erin gaat. Het doel is ervoor zorgen dat de bodem al gaar is wanneer de bodem met vulling de oven in gaat. Hierdoor hoeft de vulling niet langer dan nodig in de oven. Leg een laag bakpapier over het deeg en daarop blindbakbonen (keramiek of droge bonen), deze zorgen ervoor dat het deeg niet omhoog komt tijdens het bakken. 

Vulling
4 eieren
200 ml slagroom
100 ml melk
zout en peper
200 gram spekjes
100 gram geraspte kaas (emmentaler of Goudse)
4 grote champignons (of meer kleine champignons)
tijm 

Klop -zo mogelijk in een maatbeker met schenktuit- de eieren los met de melk en slagroom. Voeg aan dit mengsel zout naar smaak toe. Snijd de champignons in plakjes en verdeel deze samen met de spekjes over de quichebodem. Strooi tijmblaadjes, kaas en peper erover. Giet het 3/4 eiermengsel in de vorm, zet de vorm in het midden van de oven en giet dan de rest van het mengsel erbij. Zo voorkom je dat de vulling over de rand stroomt en kun je de quiche toch mooi tot de rand afvullen.
Bak de quiche 30-35min op 180°C, in het midden van de oven.

2 opmerkingen:

Topblogs met recepten
mytaste.nl