Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. Hier runnen we onze chambres d'hôtes (B&B) en daarnaast werken we als traiteur. We koken op locatie voor bijvoorbeeld een verjaardag, bruiloft, dorpsfeest of tijdens een cursus.
Onze B&B gasten kunnen 's avonds aanschuiven voor een heerlijk diner, daarnaast is het ook mogelijk om een kookvakantie bij ons te boeken.

Wij hebben nog 2 kamers (max 4 pers.) vrij voor de kookvakantie in week 36. Aankomst op zondag 3 september, vertrek op zaterdag 9 september. De thema's zijn Franse keuken én vegetarisch. Bel of mail voor meer informatie of om te reserveren.

Image and video hosting by TinyPic

Homemade rabarber-aardbeienjam

Met behulp van onze 'bassine a confiture' hebben we al heel wat jam gemaakt. Deze pan van koper, speciaal voor jam en gelei, is erg handig voor het maken van jam. En met een eigen moestuin en veel fruitbomen is jam maken natuurlijk een ideale methode om het overschot aan fruit te conserveren.


Ingrediënten (voor 4 potten jam):

600 gram rabarber
600 gram aardbeien
700 gram geleisuiker

Begin met het voorbereiden van de jampotjes. Maak de potjes en de deksels goed schoon water en soda, spoel ze na met heet water en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Zet ze vervolgens -op de kop, zonder deksel- in een voorverwarmde oven (120°C) en laat ze hier 15 minuten in. Leg de deksels ook in de oven.

Maak de aardbeien schoon en snijd ze in kwarten. Maak de rabarber schoon en snijd deze in plakjes van een halve centimeter. Doe het fruit in een brede pan, liefst van koper. Voeg de suiker toe, en breng het geheel aan de kook (zonder deksel!)
 

Laat het fruit koken tot een temperatuur van 103°-105°C. De jam is nu stevig genoeg. Heb je geen thermometer doe dan de volgende test. Schep een lepeltje jam op een koud schoteltje. Laat even staan en kijk of de gelei stevig genoeg is. Zo niet, dan nog even doorkoken tot de juiste stevigheid bereikt is. 
Vul de jam af in de jampotten. Gebruik hiervoor een schone lepel en een speciale jamtrechter. Doe de deksels op de potten, ze de potten daarna op de kop een laat ze 2 dagen zo staan.

2 opmerkingen:

  1. ik heb het me altijd afgevraagd, en jij bent waarschijnlijk de enige die ik "ken" die me een antwoord kan geven, maar wat is het voordeel van zo een koperen jamketel tov een gewone ketel ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Koper heeft een zeer goed geleidend vermogen waardoor je de jam snel en gelijkmatig kunt verhitten. De jam kookt gelijkmatig en niet alleen in het midden, ook geen gespetter hierdoor.

    BeantwoordenVerwijderen

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety