Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. Hier runnen we onze chambres d'hôtes (B&B) en daarnaast werken we als traiteur. We koken op locatie voor bijvoorbeeld een verjaardag, bruiloft, dorpsfeest of tijdens een cursus.
Onze B&B gasten kunnen 's avonds aanschuiven voor een heerlijk diner, daarnaast is het ook mogelijk om een kookvakantie bij ons te boeken.

Wij hebben nog 2 kamers (max 4 pers.) vrij voor de kookvakantie in week 36. Aankomst op zondag 3 september, vertrek op zaterdag 9 september. De thema's zijn Franse keuken én vegetarisch. Bel of mail voor meer informatie of om te reserveren.

Image and video hosting by TinyPic

Quiche met tomaat, kaas en tijm

Joyce & Tom | zaterdag, oktober 11, 2014 | |||||||
Quiche tomaat, tijm, spekjes
Eigenlijk staat er bij ons elke week wel een quiche in de oven. De basisingrediënten bloem, room en boter hebben we standaard op voorraad. En nu onze kippen eindelijk zijn begonnen met leggen, hebben we aan eieren ook geen gebrek. Voor de rest van de vulling gebruiken we vaak restjes groenten, kaas en vlees.
Van deze quiche kun je acht redelijke punten snijden. Ideaal als onderdeel van de lunch, met bijvoorbeeld een salade erbij of als voorgerecht. De quiche kun je 2 dagen in koelkast bewaren. De smaak van de quiche is na 1 dag in de koelkast nog beter dan vlak na het bakken!

Ingrediënten (voor een quiche van 25cm)
Bodem
  • 170 gram bloem
  • 90 gram zachte roomboter
  • snufje zout
  • 1 á 2 eetlepels koud water

1. Doe de bloem, boter, zout en 1 el water in een kom en roer door met een vork. Kneed het deeg een beetje totdat je een samenhangend geheel hebt. Voeg indien nodig de tweede eetlepel water toe. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit zodat het in een quichevorm van 25cm  past. Doe het deeg in de vorm en prik, met een vork, gaatjes in de bodem. Bak de bodem blind*, 15 minuten op 180°C, onder in de oven. Haal de blindbakbonen eruit en bak nog 10 minuten op 180°C. Kwast daarna de bodem in met wat losgeklopt ei (bewaar de rest van het ei voor de vulling) en bak nog 3 minuten op 180°C, in het midden van de oven. Begin vast met de vulling.

* Blind bakken is het bakken van de bodem voordat de vulling erin gaat. Het doel is ervoor zorgen dat de bodem al gaar is wanneer de bodem met vulling de oven in gaat. Hierdoor hoeft de vulling niet langer dan nodig in de oven. Leg een laag bakpapier over het deeg en daarop blindbakbonen (keramiek of droge bonen), deze zorgen ervoor dat het deeg niet omhoog komt tijdens het bakken. 

Vulling
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • zout en peper
  • 200 gram spekjes
  • 100 gram geraspte kaas (emmentaler of Goudse)
  • 2 tomaten
  • tijm 

3. Klop -zo mogelijk in een maatbeker met schenktuit- de eieren los met de melk en slagroom. Voeg aan dit mengsel zout naar smaak toe. 

4. Snijd de tomaten in plakjes en verdeel deze samen met de spekjes over de quichebodem. Strooi tijmblaadjes, kaas en peper erover. Giet het 3/4 eiermengsel in de vorm, zet de vorm in het midden van de oven en giet dan de rest van het mengsel erbij. Zo voorkom je dat de vulling over de rand stroomt en kun je de quiche toch mooi tot de rand afvullen.

5. Bak de quiche 30-35min op 180°C, in het midden van de oven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety