Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Image and video hosting by TinyPic

Boeuf Bourguignon

Joyce & Tom | maandag, november 17, 2014 | ||||
Typisch Franse gerechten? Nou, dat zijn er nog al wat. In de guide culinair van Escoffier -grondlegger van de moderne Franse keuken- staan maar liefst 5000 recepten. Elke week maken wij één van die typisch Franse gerechten en delen het recept hier. 
Herfst en winter zijn de ideale jaargetijden voor stevige stoofpotjes. In de zomer en lente maken we wel eens lichtere (vaak Oosterse) stoofpotjes, maar zodra de dagen korter worden en de houtkachel weer aan moet, is het tijd voor zwaardere kost. 
Boeuf Bourguignon is daar een mooi voorbeeld van. Een klassiek Frans gerecht waar iedereen zijn eigen recept van heeft. Onze tip voor een mooie stoof is: gebruik niet te veel vloeistof. Zorg ervoor dat het vlees aan het begin van de bereiding voor de helft onder staat. Er komt genoeg vocht vrij uit het vlees en zo krijg je een lekkere, geconcentreerde saus. Gebruik een goede stoofpan waarvan de deksel goed sluit. Een beetje vet aan het vlees is niet erg. Dit lost op in de saus en geeft juist heel veel smaak.
Klassiek Frans gerecht: Boeuf Bourguignon. Stoofpotje met rundvlees en rode wijn.

Ingrediënten (voor 3 tot 4 porties)
  • 700 gram runderriblappen
  • 200 gram spekjes
  • 300 ml rode wijn
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • takje tijm
  • peterseliesteel (houd de blaadjes achter voor garnering)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • boter en/of olie om in te bakken
  • zout, peper
  • 250 gram champignons
  • 250 gram wortels

1. Snijd het vlees in blokjes van 3 tot 4 centimeter. Voeg zout en peper toe, en bak het vlees aan in boter en/of olie. Snijd ondertussen de uien in kwart ringen, pel en snijd de knoflook.
2. Zodra het vlees mooi bruin is kan het uit de pan. Bak de uien en de spekjes in hetzelfde vet. Voeg de knoflook toe zodra de uien en spekjes beginnen te bruinen, bak ongeveer 1 minuutje mee.
3. Doe dan de tomatenpuree, de helft van de wijn, laurier, kruidnagel, tijm en peterseliesteel erbij. Laat dit zachtjes koken totdat bijna al het vocht verdampt is en doe dan de rest van de wijn en het vlees weer terug in de pan. Roer dit goed door en breng het aan de kook. Laat de stoofpot ongeveer 4 uren op heel laag vuur sudderen. Voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe. 
Deze stoofpot kun je ook in de oven of in de slowcooker maken. Gebruik een ovenbestendige stoofpan (met deksel) en stoof het  in de oven 1 uur op 120°C en daarna nog 3 uren op 100°C.
De wortels en champignons kunnen in blokjes of plakjes gesneden worden en het laatste uur mee gestoofd worden. Zo behouden de groenten nog wat bite.


Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
 of laat hieronder een bericht achter.



2 opmerkingen:

Topblogs met recepten
mytaste.nl