Boeuf Bourguignon

Herfst en winter zijn de ideale jaargetijden voor stevige stoofpotjes. In de zomer en lente maken we wel eens lichtere (vaak Oosterse) stoofpotjes, maar zodra de dagen korter worden en de houtkachel weer aan moet, is het tijd voor zwaardere kost. 
Boeuf Bourguignon is daar een mooi voorbeeld van. Een klassiek Frans gerecht waar iedereen zijn eigen recept van heeft. Onze tip voor een mooie stoof is: gebruik niet te veel vloeistof. Zorg ervoor dat het vlees aan het begin van de bereiding voor de helft onder staat. Er komt genoeg vocht vrij uit het vlees en zo krijg je een lekkere, geconcentreerde saus. Gebruik een goede stoofpan waarvan de deksel goed sluit. Een beetje vet aan het vlees is niet erg. Dit lost op in de saus en geeft juist heel veel smaak.
Boeuf Bourgignon

Ingrediënten (voor 4 personen)
  • 700 gram runderriblappen
  • 200 gram spekjes
  • 300 ml rode wijn
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • takje tijm
  • peterseliesteel (houd de blaadjes achter voor garnering)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • boter en/of olie om in te bakken
  • zout, peper
  • 250 gram champignons
  • 250 gram wortels

Snijd het vlees in blokjes van 2 á 3cm. Voeg zout en peper toe, en bak het vlees aan in boter en/of olie. Snijd ondertussen de uien in kwart ringen, pel en snijd de knoflook.
Zodra het vlees mooi bruin is kan het uit de pan. Bak de uien en de spekjes in hetzelfde vet. Voeg de knoflook toe zodra de uien en spekjes beginnen te bruinen, bak ongeveer 1 minuutje mee.
Doe dan de tomatenpuree, wijn, laurier, kruidnagel, tijm en peterseliesteel erbij. Laat dit ongeveer een minuutje koken en doe dan het vlees weer terug in de pan. Breng aan de kook. Laat de stoofpot ongeveer 2-4 uren op laag vuur sudderen. Voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe. Deze stoofpot kun je ook in de oven maken. Gebruik een ovenbestendige stoofpan (met deksel) en stoof het  in de oven 60 minuten op 120° en daarna nog 120 minuten op 100°.

De wortels en champignons kunnen in blokjes of plakjes gesneden worden en het laatste uur mee gestoofd worden. Zo behouden de groenten nog wat bite.

2 opmerkingen:

MEER RECEPTEN

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety