Deze sachertorte stond al heel lang op ons nog te bakken lijstje. We hebben het steeds uitgesteld omdat het een vrij ingewikkelde taart leek. Het goede nieuws is dat dat dus heel erg meevalt. Het is wel een recept waar je de tijd voor moet nemen omdat de cake eerst moet afkoelen voordat je verder kunt gaan met de afwerking. Ondertussen kun je dan natuurlijk gewoon iets anders gaan doen. Wij zijn erachter gekomen dat de taart na één dag bewaren nóg lekkerder smaakt. Dus als je de tijd heb, maak de taart een dag vooruit.
Ingrediënten (voor een springvorm van ø20cm)
cake
- 100 gram boter (op kamertemperatuur)
- 150 gram suiker
- 4 eieren, gesplitst
- 150 gram pure chocolade
- 100 gram bloem
vulling
- 150 gram abrikozenjam
glazuur
- 75 gram suiker
- 75 gram water
- 150 gram chocolade
Bereiding
- Vet een springvorm van ø20cm in met boter en bestrooi deze met bloem. Verwarm de oven voor op 160°C.
- Smelt de chocolade in een kom boven een pan heet, maar niet kokend water, smelten.
- Klop de boter met de helft van de suiker luchtig. Voor al kloppend, één voor één de eidooiers toe. Klop de gesmolten, iets afgekoelde, chocolade erdoor. Laat dit even staan tot verder gebruik.
- Klop in een schone, vetvrije kom de eiwitten tot sneeuw. Voeg de overgebleven helft van de suiker toe en klop verder tot slappe pieken. Spatel de eiwitten en de bloem door het chocolademengsel. Schep het mengsel in de springvorm en bak het 60 minuten op 160°C. Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem op een taartrooster om verder af te koelen.
- Snijd de afgekoelde cake doormidden en smeer tussen de twee lagen abrikozenjam. Doe de lagen weer op elkaar en bestrijk de boven- en zijkant van de taart met een dunne laag abrikozenjam. Doe dit zo glad mogelijk.
- Ten slotte de glazuur. Zet de taart vast klaar op een taartrooster met een groot bord eronder om de overtollige glazuur op te vangen.
- Los de suiker op in het water door te verwarmen in een pannetje op middelhoog vuur. Doe daarna de chocolade bij de hete suikersiroop. Smelt de chocolade in de suikersiroop, blijf ondertussen kloppen. Verwarm het mengsel tot 110°C en giet het daarna direct over de taart. Laat goed afkoelen voor het serveren.
Ben zowel in Salzburg als in Wenen in Hotel Sacher geweest. Nooit als gast, maar wel om inpandig een echte Sachertorte te kopen. Ze hebben ze daar in verschillende formaten en die dingen kosten je 'an arm and a leg'. Ben dus beide keren met de 1 na kleinste vertrokken. Maar het zijn dan ook wel echt heerlijke taarten. De bijbehorende kistjes zijn hier nog in gebruik als theekistje en voor de saffraan …