Zuurkoolstamppot met spek en ananas

Joyce & Tom | dinsdag, november 25, 2014 | ||||||
Kennen ze dat wel in Frankrijk? Veel Nederlanders die ons hier bezoeken stellen deze vraag wanneer boerenkool of zuurkool ter sprake komt. Boerenkool is steeds meer in opkomst in Frankrijk en zuurkool is er normaal verkrijgbaar. Het grote verschil is er hier niet gestampt wordt. Nou ja, wel door ons dus, en met ons andere Nederlanders. Herfst en winter, daar hoort wat ons betreft stamppot bij.
We kochten verse zuurkool, voor zo ver je zuurkool vers kunt noemen. In ieder geval niet ingeblikt of voorverpakt. Op de traiteur-afdeling van de supermarkt kozen we voor zuurkool gegaard in eendenvet en riesling.

Zuurkoolstamppot met spek en ananas

Ingrediënten (voor 4 porties)
  • 1250 gram kruimige aardappelen
  • 750 gram zuurkool
  • 200 gram gerookt spek
  • 200 gram rookworst
  • 1/2 verse ananas
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • scheutje melk
  • klont roomboter 
  • zout, peper
  • jus (optioneel)
1. Schil en halveer de aardappelen. Breng ze in een ruime pan aan de kook. Voeg na 10 minuten koken zuurkool, spek en rookworst toe. Laat dit zachtjes meekoken totdat de aardappelen gaar zijn.

2. Schil ondertussen de helft van een ananas en snijd deze in blokjes van 1cm. Bak de ananas aan in boter totdat de blokjes beginnen te bruinen.

3. Haal het spek en de rookworst uit de pan. Giet de aardappel en zuurkool af. Voeg kerriepoeder, zout en peper toe en stamp de aardappelen en zuurkool door elkaar. Doe er een scheutje melk en een klont roomboter bij om de stamppot lekker smeuïg te maken.

4. Serveer de zuurkool met het spek, de rookworst en de blokjes ananas.

Tip. Heb je stamppot over? Bak het de volgende dag op in de koekenpan!


Zuurkoolstamppot met spek en ananas

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

MEER RECEPTEN

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety