Blini's met roomkaas, appel en bietjes

Blini's, in de mini versie, zijn ideaal om te serveren als amuse of aperitiefhapje. Het recept is te vergelijken met die voor pannenkoeken. Door het beslag voor de blini's gaat ook nog gist en stijfgeklopt eiwit. De gist zorgt er niet alleen voor dat de pannenkoekjes rijzen, maar geeft ook nog eens meer smaak. Vaak zie je gerookte zalm als topping van de blini, maar daar kun je natuurlijk eindeloos mee variëren.
Dit hapje zou mooi passen op een kerstlunch-tafel. Daarom is dit onze inzending voor het foodblogevent van december 2014. 
Christien, van het blog Oesters en Uien, bedacht deze maande het thema 'let's crunch' - feestelijke gerechtjes voor op de kerstlunch-tafel.
Ingrediënten (voor 25 blini's)

voor de blini's
  • 125 gram bloem (of boekweitmeel)
  • 8 gram verse gist
  • 125 ml melk
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • 1 eigeel
  • 1 eiwit
  • snufje zout
  • boter en olie om in te bakken

voor de topping
  • 1 gele biet (gaar en in flinterdunne plakjes)
  • 1 rode biet (gaar en in flinterdunne plakjes)
  • 200 gram roomkaas
  • 1 appel
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels fijngehakte verse kruiden (bijvoorbeeld bieslook of peterselie)
  • zout, peper 

1. Lost de gist op in de lauwwarme melk. Voeg de helft van de bloem toe en roer goed door. Dek dit mengsel af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen.

2. Voeg de rest van de bloem, de gesmolten boter, een snufje zout en het eigeel aan het beslag toe. Roer goed door en laat dit weer 1 uur, afgedekt met een vochtige theedoek, rijzen.

3. Klop het eiwit tot slappe pieken en meng dit door het beslag. Laat dit nog een kwartier, afgedekt met een vochtige theedoek, rijzen. Begin ondertussen met de topping.

4. Snijd de appel in kleine blokjes van ½ cm. Meng het sap van een halve citroen door de blokjes om bruinkleuring te voorkomen. Meng de appel en de verse kruiden door de roomkaas, voeg nog wat zout en peper naar smaak toe.

5. Verhit wat boter en olie in een koekenpan. Schep met een lepel het blinibeslag in de pan. Bak de blini's op halfhoog vuur. Draai de blini's pas om wanneer de bovenkant zichtbaar gaar begint te worden.

6. Laat de blini's afkoelen en doe de topping er vlak voor het serveren op.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

MEER RECEPTEN

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety