Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Image and video hosting by TinyPic

Daging boemboe bali

Joyce & Tom | maandag, december 01, 2014 | |||||

Dit stoofpotje maakten we eerder met kip (ajam bali), maar deze versie met rundvlees is ook favoriet. De combinatie santen en zoete ketjap geeft een bijzondere smaak en kleur. De saus heeft wel iets van satésaus. Je zou eventueel nog wat kemirienoten kunnen toevoegen, even meebakken met de uien. Wij zijn helaas door onze voorraad heen, het staat al op boodschappenlijstje voor als we weer in Nederland zijn.

Trek in daging bali? Met dit recept maak je het zelf. Lekker Indisch stoofvlees.



Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 650 gram runderriblappen
  • scheutje olie of klontje boter
  • 2 uien
  • 2 rode pepers
  • 2 cm verse gember
  • 2 tl laos
  • 2 tl citroengras (sereh)
  • 4-5 el ketjap manis
  • 2 tl goela djawa of bruine basterdsuiker
  • 2 el citroensap
  • heet water (ongeveer 100ml)
  • 75 gram santen
  • zout, peper

Bereiding
1. Snijd de ui, gember en peper fijn.
2. Snijd het vlees in blokjes (± 3cm), doe zout en peper op het vlees en bak de blokjes bruin in wat olie en/of boter. Bak niet al het vlees tegelijk, dat is teveel voor in één pan. Haal het vlees weer uit de pan zodra het om en om bruin is.

3. Bak in hetzelfde vet de ui, peper en gember op laag vuur aan (ongeveer 5 minuten).
4. Voeg dan de laos, citroengras, ketjap, goela djawa, citroensap toe. Doe het vlees weer terug in de pan en voeg heet water toe, zoveel dat het vlees voor de helft onder water staat.

5. Breng dit aan de kook en voeg dan de santen toe, roer goed door zodat de santen oplost in het water, voeg nog wat zout en peper naar smaak toe en laat het vlees (ongeveer 3-4 uren) rustig sudderen op laag vuur of in de oven 60 minuten op 120° en daarna nog 180 minuten op 90°.

TIPS
* Is de saus te dun? Voor een dikkere saus zou je aardappelzetmeel kunnen gebruiken, maar dit heeft nogal invloed op de smaak van de saus. Je kunt het beste het vlees even uit de saus halen en de saus pureren met de staafmixer. Doe het vlees weer in de saus en warm alles nog heel even op.

* Maak 2x de hoeveelheid van dit gerecht, het is makkelijk in te vriezen.
* Lekker met rijst en broccoli.
 * Voeg een extra rode peper toe als je van erg pittig houdt!

 -------------------------------------------------

De data voor de kookvakanties in 2018 zijn bekend!
Wil je meer info, kijk dan hier.

Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Topblogs met recepten
mytaste.nl