Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. Hier runnen we onze chambres d'hôtes (B&B) en daarnaast werken we als traiteur. We koken op locatie voor bijvoorbeeld een verjaardag, bruiloft, dorpsfeest of tijdens een cursus.
Onze B&B gasten kunnen 's avonds aanschuiven voor een heerlijk diner, daarnaast is het ook mogelijk om een kookvakantie bij ons te boeken.

Wij hebben nog 2 kamers (max 4 pers.) vrij voor de kookvakantie in week 36. Aankomst op zondag 3 september, vertrek op zaterdag 9 september. De thema's zijn Franse keuken én vegetarisch. Bel of mail voor meer informatie of om te reserveren.

Image and video hosting by TinyPic

Daging boemboe bali

Joyce & Tom | maandag, december 01, 2014 | |||||

Dit stoofpotje maakten we eerder met kip (ajam bali), maar deze versie met rundvlees is ook favoriet. De combinatie santen en zoete ketjap geeft een bijzondere en een bijzondere kleur. De saus heeft wel iets van satésaus. Je zou eventueel nog wat kemirienoten kunnen toevoegen, even meebakken met de uien. Wij zijn helaas door onze voorraad heen, het staat al op boodschappenlijstje voor als we weer in Nederland zijn.




Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 600 gram runderriblappen
  • scheutje olie of klontje boter
  • 2 uien
  • 2 rode pepers
  • 2 cm verse gember
  • 2 tl laos
  • 2 tl citroengras (sereh)
  • 4-5 el ketjap manis
  • 2 tl goela djawa of bruine basterdsuiker
  • 2 el citroensap
  • heet water (ongeveer 100ml)
  • 75 gram santen
  • zout, peper

Bereiding
1. Snijd de ui, gember en peper fijn.
 

2. Snijd het vlees in blokjes (± 3cm), doe zout en peper op het vlees en bak de blokjes bruin in wat olie en/of boter. Bak niet al het vlees tegelijk, dat is teveel voor in één pan. Haal het vlees weer uit de pan zodra het om en om bruin is.
 

3. Bak in hetzelfde vet de ui, peper en gember op laag vuur aan (ongeveer 5 minuten).

4. Voeg dan de laos, citroengras, ketjap, goela djawa, citroensap toe. Doe het vlees weer terug in de pan en voeg heet water toe, zoveel dat het vlees voor de helft onder water staat.
 

6. Breng dit aan de kook en voeg dan de santen toe, roer goed door zodat de santen oplost in het water, voeg nog wat zout en peper naar smaak toe en laat het vlees (ongeveer 3 uren) rustig sudderen op laag vuur of in de oven 45 minuten op 120° en daarna nog 135 minuten op 90°.

TIPS
* Is de saus te dun? Voor een dikkere saus zou je aardappelzetmeel kunnen gebruiken, maar dit heeft nogal invloed op de smaak van de saus. Je kunt het beste het vlees even uit de saus halen en de saus pureren met de staafmixer. Doe het vlees weer in de saus en warm alles nog heel even op.
* Maak 2x de hoeveelheid van dit gerecht, het is makkelijk in te vriezen.
* Lekker met rijst en broccoli.
* Voeg een extra rode peper toe als je van erg pittig houdt!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety