Stamppot koolraap met runderschenkel in rode wijnsaus

Jarret de boeuf, zo noemen ze hier runderschenkel. Wij kochten schenkelvlees bij de slager en lieten het in hele dunne plakken van nog geen centimeter snijden. Even aanbakken en een klein uurtje stoven in rode wijnsaus. Voor een stoofpotje vrij snel klaar en het serveert ook nog mooi. Wanneer je dikkere plakken gebruikt moet het uiteraard langer stoven. Wij aten een stamppotje met koolraap erbij.

Ingrediënten (voor 4 porties)

voor het stoofvlees
  • 600 gram runderschenkel (dunne lapjes)
  • 2 uien 
  • 2 teentjes knoflook
  • boter en/of olie om in te bakken
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel balsamico (of andere azijn)
  • 2 laurierbladeren
  • 2 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 1 glas rode wijn
  • heet water
  • zout, peper

voor de stamppot
  • 1,5 kg aardappelen
  • 1 kg koolraap
  • klont boter
  • scheutje melk
  • 2 takjes tijm
  • zout, peper
  • nootmuskaat

1. Snijd de uitjes en knoflook fijn. Bak het vlees aan in wat boter en olie. Breng op smaak met zout en peper. Haal het vlees uit de pan en bak in hetzelfde vet de uitjes aan. Voeg na 2 minuten de knoflook toe en bak dit ongeveer 1 minuut mee.

2. Voeg paprikapoeder, komijn, tomatenpuree, balsamico en rode wijn toe. Roer dit goed door en laat dit een paar minuten pruttelen totdat het vocht is verdampt.

3. Doe dan het vlees weer in de pan samen met de laurier, tijm en kruidnagel en voeg zoveel heet water toe tot het vlees net onder staat. Laat dit ongeveer 45 minuten op heel laag vuur pruttelen. Als het te hard kookt zet dan af en toe het vuur even uit. Je kunt het vlees ook in de oven garen, zo'n 45 minuten op 120°C.

4. Begin ondertussen met de stamppot. Schil de aardappelen, doe ze in een pan met ruim koud water en breng ze aan de kook. Laat ongeveer 15-20 minuten koken tot ze gaar zijn. Schil de koolraap en snijd deze in blokjes. Smoor de koolraap ongeveer 10 minuten in een laagje water met roomboter, zout en tijm erin.

5. Stamp de aardappelen en de koolraap door elkaar. Voeg nog wat hete melk en boter toe om de stamppot wat smeuïger te maken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

MEER RECEPTEN

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety