Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Image and video hosting by TinyPic

Lamsbout uit de oven met Indiase saus

Joyce & Tom | maandag, januari 05, 2015 | |||||||||
Zo, het eerste recept van 2015 staat online. We zijn het jaar goed van start gegaan met een mooi stuk lamsvlees. De vriezer moet leeg, en daar ligt nog heel veel lekkers in. De komende weken eten we minimaal één keer per week lamsvlees. Ook aan doperwten geen gebrek. In juni hebben we ongeveer de helft van de oogst uit de moestuin ingevroren. Nu moeten ze echt een keer op, voor je het weet is het weer juni.
Lamsbout uit de oven met kruidige, Indiase saus
De lamsbout die wij gebruikten was vrij klein, maar genoeg voor 2-3 personen. Het vlees was in anderhalf uur gaar. Heb je een grotere bout dan duurt de garing uiteraard langer.

Ingrediënten (voor 2 tot 4 porties)
  • 1 lamsbout 
  • 2 grote uien
  • 2 cm gemberwortel
  • 2 rode pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 theelepels garam masala
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel tamarindepasta
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • boter of olie om in te bakken
  • water (of bouillon)
  • zout, peper

1. Snijd de ui, gember, knoflook en rode peper fijn.

2. Bak de lamsbout het aan in wat olie of boter. Haal het vlees uit de pan zodra het aan alle kanten bruin gebakken is. Bak de ui, gember en rode peper aan in het bakvet van het vlees. Laat dit een paar minuten op halfhoog vuur bakken.

3. Voeg dan de garam masala, koriander, knoflook en de tomatenpuree toe. Laat dit een minuutje meebakken.

4. Doe vervolgens het vlees (inclusief het vocht wat er waarschijnlijk is uitgelopen) weer terug in de pan. Voeg zoveel heet water (of bouillon) toe dat het vlees half onder staat. Voeg de tamarindepasta, het kaneelstokje, de kruidnagels en zout en peper naar smaak toe. Breng aan de kook en laat het ongeveer 2 uren, op laag vuur, zachtjes stoven. Indien je een ovenbestendige pan gebruikt, kun je de lamsbout laten garen in de oven (2 uren op 120°C).

5. Zodra het vlees gaar is kun je de saus verdikken. Haal het vlees uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Laat heel even doorkoken en voeg dan het vlees weer toe. Proef de saus, en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Lekker met basmatirijst, roergebakken pompoen en doperwten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Topblogs met recepten
mytaste.nl