Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. Hier runnen we onze chambres d'hôtes (B&B) en daarnaast werken we als traiteur. We koken op locatie voor bijvoorbeeld een verjaardag, bruiloft, dorpsfeest of tijdens een cursus.
Onze B&B gasten kunnen 's avonds aanschuiven voor een heerlijk diner, daarnaast is het ook mogelijk om een kookvakantie bij ons te boeken.

Wij hebben nog 2 kamers (max 4 pers.) vrij voor de kookvakantie in week 36. Aankomst op zondag 3 september, vertrek op zaterdag 9 september. De thema's zijn Franse keuken én vegetarisch. Bel of mail voor meer informatie of om te reserveren.

Image and video hosting by TinyPic

Recept hachee + tips voor een goede stoofpot

Hoewel de lente in aantocht is, hadden we de afgelopen week toch nog een aantal dagen met wat sneeuwvlokjes. Waren we net gewend aan buiten lunchen, begint het ineens weer wit te worden om ons heen. Gelukkig is het niet blijven liggen, maar toch kun je er flink chagrijnig van worden. Tijd voor comfortfood dus! Deze keer echte Hollandse kost: hachee. We geven je ook nog wat algemene tips voor het maken van een goede stoofpot.
Zelf Hollandse hachee maken 
Tips voor het maken van een goede stoofpot:

vlees aanbakken
  • zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is
  • dep het vlees droog voor het bakken
  • bak het vlees aan in een pan met dikke bodem, laat de pan goed heet worden voordat je er iets in doet
  • bak niet te veel vlees tegelijk, beter in twee fases bakken dan een overvolle pan

vlees stoven
  • gebruik een goede stoofpan met dikke bodem
  • laat het stoofpotje niet koken
  • stoof met deksel op de pan
  • stoof, indien mogelijk, in de oven bij een temperatuur van 100-120°C
  • voeg niet meer vocht toe dan nodig, als het vlees net niet onder staat is het voldoende
  • maak het stoofpotje een dag van te voren klaar, tijdens het afkoelen neemt het vlees vocht op en zal dus weer sappiger worden. Je kunt eventueel nog wat vocht (bouillon oid) toevoegen voor meer saus.
  • als je het stoofpotje de volgende dag gaat opwarmen haal de stukken vlees er dan even uit. Breng de saus aan de kook, verwarm het vlees in de saus en laat het niet meer koken.

Recept hachee:

Ingrediënten (voor 4 porties)
  • 650 gram runderstoofvlees (bv riblappen)
  • 6 uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml bouillon (naar keuze)
  • 3 eetlepels azijn (naar keuze)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels bloem
  • boter en olie om in te bakken
  • zout, peper


1. Snijd de uien in kwart ringen. 

2. Bak het vlees rondom bruin in wat boter en olie. Strooi tijdens het bakken zout en peper over het vlees. Haal het vlees uit de pan en bak de helft van de uien aan in het bakvet van het vlees. Voeg indien nodig nog wat extra boter en olie toe. Haal de uien uit de pan en houd ze achter (deze uien worden pas later aan de stoofpot toegevoegd zodat ze hun bite houden, de andere helft suddert lekker mee).

3. Bak de andere helft van de uien aan en voeg wanneer ze mooi bruin zijn, de bloem toe. Bak nog ongeveer 1 minuut. Doe de bouillon erbij, breng het aan de kook en doe de bouillon met de uien over in een stoofpan. Doe het vlees, het knoflookteentje, de kruidnagels, laurier, azijn en suiker erbij. Laat het stoofpotje een paar uren rustig stoven op heel laag vuur (gebruik een sudderplaatje) of op 120°C in de oven.

4. Zodra het vlees gaar (of bijna gaar) is, kunnen de achtergehouden uien erbij. Voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.

Lekker met rode kool!   

Zelf Hollandse hachee maken



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Topblogs met recepten
mytaste.nl
BlogSociety