Stoofpot: Hongaarse goulash

Stoofpotje Hongaarse goulash

Hongaarse goulash

Bij ons staat er in de herfst en in winter in ieder geval wekelijks een heerlijke stoofpotje op tafel. Met kip, rundvlees of varkensvlees, allemaal even lekker. Het is het lekkerste om de stoofpot een dag van te voren te maken. Op de dag zelf hoef je het gerecht alleen nog maar even op te warmen. Deze week aten we Hongaarse goulash met rijst. In deze post het recept en nog wat tips voor een goede stoofpot.

Hoe maak je een goede stoofpot?

vlees aanbakken
  • zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is
  • dep het vlees droog voor het bakken
  • bak het vlees aan in een pan met dikke bodem, laat de pan goed heet worden voordat je er iets in doet
  • bak niet te veel vlees tegelijk, beter in twee fases bakken dan een overvolle pan
vlees stoven
  • gebruik een goede stoofpan met dikke bodem
  • laat het stoofpotje niet koken
  • stoof met deksel op de pan
  • stoof, indien mogelijk, in de oven bij een temperatuur van 100-120°C
  • voeg niet meer vocht toe dan nodig, als het vlees net niet onder staat is het voldoende
  • maak het stoofpotje een dag van te voren klaar, tijdens het afkoelen neemt het vlees vocht op en zal dus weer sappiger worden. Je kunt eventueel nog wat vocht (bouillon oid) toevoegen voor meer saus.
  • als je het stoofpotje de volgende dag gaat opwarmen haal de stukken vlees er dan even uit. Breng de saus aan de kook, verwarm het vlees in de saus en laat het dan niet meer koken.
Hongaarse goulash

Hongaarse goulash

Avatar fotoKoksInFrankrijk
Hongaarse goulash; een heerlijk stoofpotje met rundvlees en paprika. Lekker met rijst of aardappelen. Kan ook in de slowcooker.
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hongaars
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 750 gram runderstoofvlees bv riblappen
  • 2 uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml bouillon naar keuze
  • 1 eetlepel azijn naar keuze
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • boter en olie om in te bakken
  • 2 eetlepels bloem
  • zout peper
  • 2 rode paprika’s

Bereiding
 

  • Snijd de uien in grove stukken.
  • Bak het vlees rondom bruin in wat boter en olie. Strooi tijdens het bakken zout en peper over het vlees. Haal het vlees uit de pan en bak de uien aan in het bakvet van het vlees. Voeg indien nodig nog wat extra boter en olie toe. Voeg wanneer de uien mooi bruin zijn, de bloem, tomatenpuree en paprikapoeder toe. Bak nog ongeveer 1 minuut.
  • Doe de bouillon erbij, breng het aan de kook en doe de bouillon met de uien over in een stoofpan. Doe het vlees, het knoflookteentje, de jeneverbessen, laurier en azijn erbij. Laat het stoofpotje een paar uren (3 tot 4) rustig stoven op heel laag vuur (gebruik een sudderplaatje) of op 120°C in de oven.
  • Snijd de paprika’s in reepjes en laat deze het laatste kwartier mee sudderen. Voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.
Tags Paprika, Rundvlees, Slowcooker, Stoofpotje

Stoofpotje Hongaarse goulash

Heb jij deze Hongaarse goulash gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

5 reacties

  1. Dat is leuk om te horen! Bedankt.

  2. Heb dit al een paar keer gemaakt. Ontzettend lekker!

  3. ga het nu maken met twee kilo rundstoofvlees ben benieuwd

  4. Lijkt me erg lekker. Ga ik maken! Bedankt voor jullie recept.

Geef een reactie