Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Image and video hosting by TinyPic

Stoofpot #9: Langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees

Joyce & Tom | vrijdag, januari 22, 2016 | |||||
Vorige week belandden we in een leuk Vietnamees restaurantje in Clermont-Ferrand. Tijdens het shoppen moet er natuurlijk wel geluncht worden. En dat doen ze hier in Frankrijk goed. Geen saaie boterham of kop soep, nee het liefst nemen ze hier de tijd voor een compleet menu. Mét een glas wijn erbij natuurlijk. En in een stad als Clermont-Ferrand heb je een groot aanbod aan restaurants. Je moet wel op tijd komen, voor je het weet is het restaurant volgelopen met mensen die in hun lunchpauze uit eten gaan. 

Dat etentje bij die Vietnamees heeft ons geïnspireerd om ook eens iets Vietnamees te koken. En dat is voor herhaling vatbaar. De smaken verschillen ontzettend met andere Aziatische gerechten die we vaak bereiden. We maakten een stoofpotje van varkensvlees. Daarvoor gebruikten we een stuk schouder met het bot er nog in, wat lekker veel smaak geeft aan de saus.
 Langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees

Ingrediënten (voor 6-8 porties)
  • 1250 gram varkensschouder met bot (of varkenslappen)
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 3 theelepels 5-kruiden poeder
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 steranijs
  • een half blokje goela djawa
  • klein scheutje vissaus
  • klein scheutje rijstwijnazijn
  • 4 eetlepels zoete ketjap
  • water (of bouillon)
  • peper
 
1. Snijd de ui, knoflook, gember en  peper fijn.

2. Bak het vlees aan in wat olie. Bestrooi tijdens het bakken met peper. Haal het vlees uit de pan zodra het aan alle kanten bruin gebakken is. Bak de ui, gember en  peper aan in het bakvet van het vlees. Laat dit een paar minuten op halfhoog vuur bakken.

3. Voeg dan alle specerijen en de knoflook toe. Laat dit een minuutje meebakken. Voeg dan de rijstwijnazijn, vissaus, ketjap en goela djawa toe. Weeg voorzichtig met de vissaus, deze is vrij zout. Je kunt beter later nog wat toevoegen mocht het gerecht nog wat nodig hebben. Doe er nog een kopje water bij en breng de saus aan de kook in een (ovenbestendige) stoofpan.

4. Doe vervolgens het vlees weer terug in de pan. Het vlees moet ongeveer voor de helft onder staan in de saus, als dit niet zo is kun je nog een beetje heet water toevoegen. Breng de saus weer aan de kook en laat het ongeveer 2 tot 3 uren, op laag vuur, zachtjes stoven. Indien je een ovenbestendige pan gebruikt, kun je het vlees laten garen in de oven (2-3 uren op 120°C).

5. Zodra het vlees gaar is kun je de saus verdikken. Haal het vlees en de steranijs uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Laat heel even doorkoken en voeg dan het vlees weer toe. Proef de saus, en voeg eventueel nog wat zout (of vissaus) en peper toe.
 
 Langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees Langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees

15 opmerkingen:

  1. Het staat nu in de oven. Het ruikt in ieder geval heerlijk��

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ohhh, wat was dit héérlijk, hier ga ik vrienden ook blij mee maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Joan Vanden Bossche8 juni 2017 om 19:31

    Beste Joyce& Tom: dank je voor dit recept. Aan de ingrediënten alleen kan ik al afleiden dat dit excellent ruikt en smaakt. Kan je een suggestie geven over wat hier aan bijgerecht kan gegeven worden,behalve de thai-/pandanrijst?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry voor de late reactie. Heb je het inmiddels al eens gemaakt? Wij eten dit soort gerechten vaak met roergebakken (seizoens) groente, maar een frisse salade met geraspte wortel, taugé en komkommer is er ook erg lekker bij.

      Verwijderen
  4. Zo, dat was errug lekker. Alleen de jus al wilde ik zo oplepelen. Kan ik dit ook met rundvlees maken? (Dan maak ik er nog meer mensen blij mee)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed om te horen. Dit kan zeker ook met rundvlees. Moet wel iets langer in de oven dan varkensvlees.

      Verwijderen
  5. Lijkt me heerlijk dus ik ga het vandaag maken. Moet de pan met of zonder deksel in de oven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En is het gelukt? Met deksel is het beste, dan blijven alle lekkere smaken in de pan.

      Verwijderen
  6. Afgelopen week gemaakt voor de hele familie en was groot succes! Heerlijk recept. Kleine toevoeging gedaan door korianderzaad eerst te roosteren en daarna te malen, steranijs ook mee geroosterd, alles voor de extra diepte.
    Dank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen! Goed idee om de specerijen eerst te roosteren, zal vast erg lekker geroken hebben.

      Verwijderen
  7. Moet je het vlees in stukken snijden voordat je het opdient?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Voor 8 mensen dit gemaakt. Was heerlijk, alles op.

    BeantwoordenVerwijderen

Topblogs met recepten
mytaste.nl