Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Welkom op onze website. Wij zijn Joyce en Tom, beide kok van beroep. Een aantal jaren geleden zijn wij in de mooie Auvergne, in midden-Frankrijk, neergestreken. We werken als traiteur en daarnaast organiseren we kookvakanties en workshops.

Klik hier voor contactinformatie

Image and video hosting by TinyPic

Stoofpotje #10: Runderstoofpot à la Provençale

Deze week gaan we op de Franse toer met ons stoofpotje. Naar de Provence om precies te zijn. Het was meer lente dan winter deze week en daar passen de smaken van dit stoofpotje prima bij. Weliswaar moeten we nog even geduld hebben om lekkere verse Provençaalse groentes erbij te eten, maar tomaten uit blik, sjalotjes en olijven smaken er ook prima bij.

Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 600 gram runderstoofvlees (bijvoorbeeld riblappen)
  • 2 uien
  • 4 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • een kopje rode wijn
  • 1 eetlepel bloem
  • bosje tijm en rozemarijn (hoeveelheid naar eigen smaak)
  • 2 blaadjes laurier
  • 400 milliliter tomatenpassata 
  • boter of olie om in te bakken
  • zout, peper 
  • zwarte of groene olijven

1. Snijd de uien en de knoflook fijn. Haal de schil van de sjalotten en laat ze heel.

2. Snijd het vlees in blokjes van een paar centimeter. Bak het vlees aan in wat olie of boter. Strooi tijdens het bakken zout en peper over het vlees. Haal het vlees uit de pan zodra het aan alle kanten bruin gebakken is. Bak de uien aan in het bakvet van het vlees. Laat dit een paar minuten op halfhoog vuur bakken.

3. Voeg dan de knoflook en de tomatenpuree toe. Laat dit een minuutje zachtjes meebakken. Doe dan de wijn erbij en laat de wijn inkoken. Dit duurt een paar minuten. Zodra het vocht is verdampt dan kan de bloem toegevoegd worden. Laat dit heel even bakken en roer het ondertussen goed door. Doe de tomatenpassata erbij en breng de saus aan de kook.

4. Doe vervolgens het vlees weer terug in de pan. Voeg de sjalotten, de laurierblaadjes, de fijngehakte rozemarijn- en tijmblaadjes toe en zout en peper naar smaak. Het vlees hoeft net niet onder te staan. Breng langzaam aan de kook en laat het ongeveer 3 tot 4 uren, op laag vuur, mét deksel, heel zachtjes stoven.  Indien je een ovenbestendige pan gebruikt, kun je het vlees laten garen in de oven (3 tot 4 uren op 120°C). Voeg vlak voor het serveren de ontpitte olijven toe.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Topblogs met recepten
mytaste.nl