Blanquette de veau

Franse klassieker: Blanquette de veau

Blanquette de veau is een klassieker uit de Franse keuken. Het is echt winterse kost, heerlijk comfort food. Blanquette de veau is kalfsragout, en de saus is wit, zoals de naam al zegt. Het vlees bak je dus niet aan, maar gaar je in de bouillon. De bouillon gebruik je dan weer om saus van te maken.

Franse klassieker: Blanquette de veau

Blanquette de veau

Avatar fotoKoksInFrankrijk
Blanquette de veau is een klassieker uit de Franse keuken. Het is echt winterse kost, heerlijk comfort food. Lekker met rijst of aardappelen.
Voorbereiding 3 uur
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4

Ingrediënten
  

Bouillon

  • 1 kg kalfsvlees nek of schouder zonder bot
  • koud water
  • 1 grote ui
  • 2 wortels
  • het groen van 1 prei
  • 5 peterselie stelen
  • 3 laurierbladeren
  • 3 kruidnagels
  • 8 peperkorrels
  • bosje tijm
  • 1 eetlepel grof zeezout

Saus

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • bouillon
  • crème fraîche
  • zout peper
  • 250 gram champignons
  • 400 gram wortelen

Bereiding
 

  • Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Doe het vlees in een ruime pan, doe er zoveel koud water bij dat het vlees onder staat, en breng het aan de kook.
  • Zodra het kookt kan het vlees afgegoten worden. Spoel het vlees met koud water af. Hierdoor verwijder je de gestolde eiwitten die uit het vlees gekomen zijn.
  • Doe het vlees vervolgens weer in een ruime pan en zoveel koud water dat het vlees onder staat en voeg de overige ingrediënten voor de bouillon toe. Breng dit aan de kook en laat het vlees in 2-3 uren langzaam garen (oven 120°C – na 1 uur terug naar 90°C).
  • Laat de bouillon met het vlees erin afkoelen. Haal zodra de bouillon is afgekoeld het vlees eruit en zeef de bouillon.
  • Snijd de wortelen in plakken en smoor ze totdat de gaar zijn. De wortels gaan later door de saus.
  • Snijd de champignons in plakjes en bak deze aan in wat boter. De champignons gaan later door de saus.
  • Maak een roux. Smelt hiervoor de boter in een ruime pan met dikke bodem(niet bruin laten worden). Voeg de bloem toe en roer goed door. Laat de roux enkele minuten op laag vuur garen. Laat de roux niet bruin worden. Voeg beetje bij beetje de afgekoelde bouillon toe tot de juiste sausdikte. Roer steeds goed door met een garde zodat er geen klontjes in de saus zitten. Maak de saus af met wat crème fraiche. Doe tot slot het vlees in de saus.

Tips

Lekker met rijst of aardappelen.
Tags Bouillon, Kalfsvlees, Stoofpotje

Franse klassieker: blanquette de veau

Heb jij deze blanquette de veau gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Eén reactie

  1. Heerlijk! Ik vind het ook echt het ultieme comfort food recept.

Geef een reactie