Brood bakken: noten-vruchtenbrood

Noten-vruchtenbrood

Dit noten-vruchtenbrood staat hier vaak in de oven. Direct na het bakken nemen we een vers sneetje en de rest snijden we, na afkoelen uiteraard, in plakjes voor in de vriezer. Zo is er altijd een broodje beschikbaar voor lekkere trek tussendoor of bij het ontbijt.

Wij gebruikten abrikozen, vijgen, rozijnen, amandelen en hazelnoten. Je kunt hiermee natuurlijk eindeloos variëren.

Noten-vruchtenbrood

Noten-vruchtenbrood

Koks in Frankrijk
Heerlijk goed gevuld noten-vruchten brood. Lekker bij het ontbijt!
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 40 minuten
Rijzen 2 uur
Gang brood
Keuken Hollands
Porties 1 Brood

Materiaal

  • bakblik 24-26 cm

Ingrediënten
  

  • 340 gram bloem
  • 20 gram verse gist of 8 gram gedroogde
  • 7 gram zout
  • 20 gram boter
  • 1 theelepel suiker
  • 210 gram melk lauwwarm
  • 125 gram gedroogd fruit ontpit en grof gesneden
  • 75 gram grof gehakte noten
  • extra boter om de vorm in te vetten en om het brood mee te bestrijken
  • extra suiker om in de vorm te strooien

Bereiding
 

  • Meng de gist, boter en suiker door de lauwwarme melk. Roer goed door zodat de gist en boter zacht worden. Roer het zout door de bloem. Voeg het melkmengsel bij de bloem.
  • Meng net zo lang (met de hand of mixer met deeghaak) totdat er een deeg ontstaat. Ga dan nog 10 minuten door met kneden.
  • Vorm een mooi bol van het deeg en laat het deeg in een afgedekte kom rijzen totdat het volume is verdubbeld (minimaal een uur op kamertemperatuur).
  • Vet een cakeblik van 24-26cm in met boter en bestrooi de boter met suiker.
  • Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestrooide werkbank. Sla het deeg met de hand plat tot een platte ovale vorm. Leg ongeveer een derde van de noten en gedroogd fruit in het midden van het deeg en vouw de rest van het deeg om de vulling. Werk de vulling goed door het deeg. Herhaal dit nog 2 keer met de rest van de noten en het fruit. Zorg er voor dat de vulling goed verdeeld is.
  • Vorm het deeg zodat het in het bakblik past. Leg het deeg in de vorm, dek het deeg af en laat het deeg nogmaals een uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Bak het brood 30-40 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 200°C. Stort het brood zo snel mogelijk na het bakken op een rooster, smeer de bovenkant in met roomboter en laat het brood afkoelen.
Tags brood, gedroogd fruit, gist, Noten

Noten-vruchtenbrood

Heb jij dit noten-vruchtenbrood gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Eén reactie

  1. helemmaal top ziet deze eruit.
    wil ik zeker eens uittesten!

Geef een reactie