Quiche met bleu d’Auvergne

Heerlijk recept voor zelfgemaakte quiche (inclusief deeg) met blauwe kaas, salie en spekjes
Ingrediënten (voor een quiche van 25cm)

bodem:

  • 170 gram bloem
  • 90 gram zachte roomboter
  • ½ ei
  • snufje zout
  • 1 à 2 eetlepels koud water

1. Doe de bloem, boter, zout, ei en water in een kom en roer door met een vork. Kneed het deeg een beetje totdat je een samenhangend geheel hebt. Voeg indien nodig nog een tweede eetlepel water toe. Druk het deeg plat zodat het koelen in de koelkast beter en dus sneller gaat. Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een half uur rusten en koelen in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit zodat het in een quichevorm van 25 centimeter past. Doe het deeg in de vorm en prik, met een vork, gaatjes in de bodem. Prik ook gaatjes in het bakpapier dat je voor het blindbakken gebruikt.  Bak de bodem blind*, 20 minuten op 180°C, onder in de oven.

3. Haal de blindbakbonen eruit en bak nog 5 minuten op 180°C. Kwast daarna de bodem in met wat losgeklopt ei en bak nog 3 minuten op 180°C, in het midden van de oven.

Blind bakken is het bakken van de bodem voordat de vulling erin gaat. Het doel is ervoor zorgen dat de bodem al gaar is wanneer de bodem met vulling de oven in gaat. Hierdoor hoeft de vulling niet langer dan nodig in de oven. Leg een laag bakpapier over het deeg en daarop blindbakbonen (keramiek of droge bonen), deze zorgen ervoor dat het deeg niet omhoog komt tijdens het bakken.

vulling:

  • 4 eieren
  • 100 ml melk 
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram spekjes
  • 100 gram Bleu d’Auvergne (of andere blauwschimmelkaas)
  • 5 gehakte salieblaadjes
  • zout, peper

4. Klop, zo mogelijk in een maatbeker met schenktuit, de eieren los met de melk en de slagroom. Voeg aan dit mengsel zout naar smaak toe.

5. Verdeel de kaas, spekjes en salie over de quichebodem. Zorg ervoor dat het midden vrij is, zo is de quiche beter te snijden en serveer je mooie, nette punten. Giet driekwart van het eiermengsel in de vorm, zet de vorm in het midden van de oven en giet dan de rest van het mengsel erbij. Zo voorkom je dat de vulling over de rand stroomt en kun je de quiche toch mooi tot de rand afvullen.

6. Bak de quiche 35-45 op 150°C, in het midden van de oven.

Heerlijk recept voor zelfgemaakte quiche (inclusief deeg) met blauwe kaas, salie en spekjes

Geef een reactie