Kweepeer

Kweepeergelei maken


In tegenstelling tot vorig jaar hebben we een zeer goede kweeperenoogst.  Ongeveer 50 à 60kg, en dat van slechts 1 boom. Na een aantal mensen -zonder boom- blij gemaakt te hebben met een aantal kilo’s, moesten we toch echt aan de slag met de verwerking. Om te beginnen met kweepeergelei.

Veeg met een doek de donzige laag van de kweeperen af. Snij de vruchten in stukken, zet ze onder water en breng aan de kook. Laat de peren langzaam koken totdat de kweeperen bijna uit elkaar vallen, dit duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. Dek de pan af, en laat het een nacht staan.

Zeef de vruchten uit het sap. Giet het sap door een zeef met daarin een kaasdoek of een schone theedoek.

Weeg het sap en voeg ongeveer een derde van het gewicht van het sap aan suiker toe. Breng aan de kook, en laat het sap koken tot een temperatuur van 103°-105°C. De gelei is nu stevig genoeg. Schep om te testen een lepeltje gelei op een koud schoteltje. Laat even staan en kijk of de gelei stevig genoeg is. Zo niet, dan nog even doorkoken tot de juiste stevigheid bereikt is. Vul de gelei af in schone (jam)potten.


Heb jij deze kweepeergelei gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie