Ovenschotel mét witlof, zonder pakjes

Witlof uit de oven

Deze ovenschotel met witlof is een heerlijk gerecht dat eenvoudig zonder pakjes gemaakt kan worden. Lekker met aardappelen, romige saus, ham en kaas. Een echte klassieker!

Witlof uit de oven

Ovenschotel met witlof

Koks in Frankrijk
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 250 gram Emmenthaler geraspt of andere kaas naar keuze
  • 40 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 200 gram spekjes
  • 1 sjalotje
  • 300 ml melk
  • water
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper

Bereiding
 

  • Schil de aardappelen, snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter. Kook de aardappelen tot ze bijna gaar zijn, giet ze af een laat ze uitdampen.
  • Snijd de witlof in reepjes, breng de groente met een beetje water aan de kook en laat een paar minuten koken. Giet de witlof af -bewaar het kookvocht- en laat de witlof uitlekken in een vergiet.
  • Snijd het sjalotje in halve ringen.
  • Smelt de boter in een pannetje en bak de spekjes en de sjalotjes hierin. Voeg de bloem toe zodra de spekjes mooi bruin zijn. Roer met een spatel de bloem erdoor zodat de roux loskomt van de pan. Laat ongeveer een minuutje op laag vuur garen, blijf ondertussen wel roeren. Voeg dan de helft van de koude melk toe. Roer met een garde zodat er een mooi glad papje ontstaat. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Zodra de saus begint te pruttelen kan de rest van de melk toegevoegd worden. Roer weer met een garde door. Voeg daarna het kookvocht van de witlof toe (niet meer dan 200ml toevoegen), roer door met de garde en laat de saus een minuutje zachtjes doorkoken.
  • Haal de saus van het vuur, voeg de helft van de kaas toe en breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Stel de ovenschotel samen.
  • Begin met een beetje saus op de bodem, daarna aardappelschijfjes, ham, witlof en aardappelschijfjes, saus. Strooi de rest van de kaas over de schotel. Bak de ovenschotel gedurende een half uur op 200°C. De schotel is klaar als de kaas mooi bruin is.
Tags Aardappel, Ovenschotel, Witlof

 

Ovenschotel met witlof, romige saus en kaas.

Heb jij deze ovenschotel met witlof gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie