Lasagne met boerenkool en pompoen

Wij hebben dit jaar voor het eerst boerenkool in onze Franse moestuin. En aangezien deze planten echt groeien als kool, zijn wij zo onderhand wel toe aan iets anders met boerenkool dan stamppot.

Wij maakten lasagne met boerenkool en pompoen voor het foodblogevent van januari 2014. Boerenkool op Italiaanse toer. De tomatensaus hebben we extra pit gegeven door komijn en harissa toe te voegen, wat goed samen gaat met de boerenkool en pompoen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 6 lasagnevellen
  • 300 gram boerenkool (grof gesneden) 
  • 500 gram pompoen 
  • olie 
  • 1 ui
  • 200 gram spekjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl harissa
  • 2 tl komijn
  • 2 tl paprikapoeder  
  • 2 blikjes tomatenblokjes 
  • 1 klein blikje tomatenpuree 
  • 1 laurier blad  
  • 2 eetlepels bloem 
  • 30 gram boter 
  • 250 ml melk  
  • nootmuskaat  
  • zout, peper 
  • 200 gram geraspte kaas 

Begin met het klaarzetten van de groenten. Snijd de pompoen in dunne plakken (kan met de hand, keukenmachine of mandoline). Was de boerenkool, verwijder de stronken en snijd in grove stukken.

Tomatensaus 

Snijd de ui fijn en bak deze samen met de spekjes aan in wat olie, voeg -zodra de spekjes en ui bruin zijn- fijngesneden knoflook, tomatenpuree, laurier, harissa, komijn en paprikapoeder toe. Bak dit ongeveer nog een minuut en voeg dan de tomatenblokjes toe. Breng dit aan de kook, laat een paar minuten doorkoken en breng de saus op smaak met zout en peper. Haal de saus van het vuur en laat staan tot gebruik.

Béchamelsaus  

Smelt de boter in een steelpannetje, voeg de bloem toe, roer het goed door en laat het ongeveer 1 minuut zachtjes bakken(niet bruin laten worden!). Haal het mengsel (=de roux) van het vuur voeg dan een kwart van de koude melk toe en roer goed door – kan met een garde – zet het weer terug op laag vuur en wacht tot te saus begint te binden. Voeg dan de rest van de melk toe, roer goed door totdat er een gladde saus ontstaat, en breng de saus langzaam aan de kook, laat het 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.

Verwarm de oven voor op 180°C en stel de lasagne samen. Begin met tomatensaus dan lasagnevellen, pompoen, tomatensaus, boerenkool, lasagnevellen, pompoen, tomatensaus, bechamelsaus en tot slot kaas. Bestrooi elke laag boerenkool en pompoen met een beetje zout en peper. Bak de lasagne in 30 minuten gaar en goudbruin.

2 reacties

  1. Dank je Ellen! Erg leuk. We hebben al een thema bedacht, vanavond uitwerken, morgen online. Dank voor het hosten en het leuke thema!

  2. Gefeliciteerd! Ik heb jullie post uitgeroepen tot winnaar van het Foodblog Event van januari! Dat betekent dat jullie het volgende event gaan hosten en een thema gaan bepalen, spannend! Heel veel succes 🙂

Geef een reactie