Daging boemboe bali

Daging boemboe bali

Deze daging boemboe bali maakten we eerder met kip (ajam bali), maar deze versie met rundvlees is ook favoriet. De combinatie santen en zoete ketjap geeft een bijzondere smaak en kleur. De saus heeft wel iets van satésaus. Je zou eventueel nog wat kemirienoten kunnen toevoegen, even meebakken met de uien. Wij zijn helaas door onze voorraad heen, het staat al op boodschappenlijstje voor als we weer in Nederland zijn.



Daging boemboe bali

Daging Bali

Avatar fotoKoksInFrankrijk
Daging bali is een heerlijke runderstoofpot uit de Indonesische keuken. Lekkere kruidige saus met citroengras en santen.
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 650 gram runderriblappen
  • scheutje olie of klontje boter
  • 2 uien
  • 1 of 2 rode pepers
  • 1 cm verse gember
  • 2 tl laos
  • 2 tl citroengras sereh
  • 4-5 el ketjap manis
  • 2 tl goela djawa of bruine basterdsuiker
  • 2 el citroensap
  • heet water ongeveer 100ml
  • 75 gram santen
  • zout peper

Bereiding
 

  • Snijd de ui, gember en peper fijn. Snijd het vlees in blokjes (± 3cm)
  • Bak het vlees aan in olie. Bestrooi tijdens het bakken met zout. Bak niet al het vlees tegelijk, dat is teveel voor in één pan. Haal het vlees weer uit de pan zodra het om en om bruin is.
  • Bak in hetzelfde vet de ui, peper en gember op laag vuur aan (ongeveer 5 minuten).
  • Voeg dan de laos, citroengras, ketjap, goela djawa, citroensap toe. Doe het vlees weer terug in de pan en voeg heet water toe, zoveel dat het vlees voor de helft onder water staat.
  • Breng dit aan de kook en voeg dan de santen toe, roer goed door zodat de santen oplost in het water, voeg nog wat zout en peper naar smaak toe en laat het vlees (ongeveer 3-4 uren) rustig sudderen op heel laag vuur of in de oven 60 minuten op 120° en daarna nog 180 minuten op 100°.

Tips

Is de saus te dun? Voor een dikkere saus zou je aardappelzetmeel kunnen gebruiken, maar dit heeft nogal invloed op de smaak van de saus.
Je kunt het beste het vlees even uit de saus halen en de saus pureren met de staafmixer. Doe het vlees weer in de saus en warm alles nog heel even op.
Maak 2x de hoeveelheid van dit gerecht, het is makkelijk in te vriezen.
Lekker met rijst en broccoli.Voeg een extra rode peper toe als je van erg pittig houdt!
Tags Indisch, Rundvlees, Stoofpotje


Daging boemboe bali

Heb jij deze daging bali gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie