Stoofpot #9: Langzaam gegaard varkensvlees op z’n Vietnamees

Langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees
Het recept voor varkensvlees op z’n Vietnamees is ontstaan door een bezoek aan een restaurantje in Clermont-Ferrand. Tijdens het shoppen moest er natuurlijk wel geluncht worden. En dat doen ze hier in Frankrijk goed. Geen saaie boterham of kop soep, nee het liefst nemen ze hier de tijd voor een compleet menu. Mét een glas wijn erbij natuurlijk. En in een stad als Clermont-Ferrand heb je een groot aanbod aan restaurants. Je moet wel op tijd komen, voor je het weet is het restaurant volgelopen met mensen die in hun lunchpauze uit eten gaan. We belandden bij een leuk Vietnamees eettentje.
Dat etentje bij die Vietnamees heeft ons geïnspireerd om ook eens iets Vietnamees te koken. En dat is voor herhaling vatbaar. De smaken verschillen ontzettend met andere Aziatische gerechten die we vaak bereiden. We maakten een stoofpotje van varkensvlees. Daarvoor gebruikten we een stuk schouder met het bot er nog in, wat lekker veel smaak geeft aan de saus.
Ingrediënten (voor 6-8 porties)
  • 1250 gram varkensschouder met bot (of varkenslappen)
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 3 theelepels 5-kruiden poeder
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 steranijs
  • een half blokje goela djawa
  • klein scheutje vissaus
  • klein scheutje rijstwijnazijn
  • 4 eetlepels zoete ketjap
  • water (of bouillon)
  • peper
Bereidingswijze
1. Snijd de ui, knoflook, gember en  peper fijn.
2. Bak het vlees aan in wat olie. Bestrooi tijdens het bakken met peper. Haal het vlees uit de pan zodra het aan alle kanten bruin gebakken is. Bak de ui, gember en  peper aan in het bakvet van het vlees. Laat dit een paar minuten op halfhoog vuur bakken.
3. Voeg dan alle specerijen en de knoflook toe. Laat dit een minuutje meebakken. Voeg dan de rijstwijnazijn, vissaus, ketjap en goela djawa toe. Weeg voorzichtig met de vissaus, deze is vrij zout. Je kunt beter later nog wat toevoegen mocht het gerecht nog wat nodig hebben. Doe er nog een kopje water bij en breng de saus aan de kook in een (ovenbestendige) stoofpan.
4. Doe vervolgens het vlees weer terug in de pan. Het vlees moet ongeveer voor de helft onder staan in de saus, als dit niet zo is kun je nog een beetje heet water toevoegen. Breng de saus weer aan de kook en laat het ongeveer 2 tot 3 uren, op laag vuur, zachtjes stoven. Indien je een ovenbestendige pan gebruikt, kun je het vlees laten garen in de oven (2-3 uren op 120°C). Heb je een slowcooker? Laat het vlees dan ongeveer 4 uren op ‘high’ garen.
5. Zodra het vlees gaar is kun je de saus verdikken. Haal het vlees en de steranijs uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Laat heel even doorkoken en voeg dan het vlees weer toe. Proef de saus, en voeg eventueel nog wat zout (of vissaus) en peper toe.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij dit varkensvlees op z’n Vietnamees gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 
Recept voor langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees. Slowcooker, Stoofpan of oven.
Langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees
Langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees

40 reacties

  1. Het staat nu in de oven. Het ruikt in ieder geval heerlijk��

  2. Ohhh, wat was dit héérlijk, hier ga ik vrienden ook blij mee maken.

  3. Dank voor je reactie. Leuk om te horen!

  4. Joan Vanden Bossche

    Beste Joyce& Tom: dank je voor dit recept. Aan de ingrediënten alleen kan ik al afleiden dat dit excellent ruikt en smaakt. Kan je een suggestie geven over wat hier aan bijgerecht kan gegeven worden,behalve de thai-/pandanrijst?

  5. Sorry voor de late reactie. Heb je het inmiddels al eens gemaakt? Wij eten dit soort gerechten vaak met roergebakken (seizoens) groente, maar een frisse salade met geraspte wortel, taugé en komkommer is er ook erg lekker bij.

  6. Zo, dat was errug lekker. Alleen de jus al wilde ik zo oplepelen. Kan ik dit ook met rundvlees maken? (Dan maak ik er nog meer mensen blij mee)

  7. Goed om te horen. Dit kan zeker ook met rundvlees. Moet wel iets langer in de oven dan varkensvlees.

  8. Lijkt me heerlijk dus ik ga het vandaag maken. Moet de pan met of zonder deksel in de oven

  9. En is het gelukt? Met deksel is het beste, dan blijven alle lekkere smaken in de pan.

  10. Afgelopen week gemaakt voor de hele familie en was groot succes! Heerlijk recept. Kleine toevoeging gedaan door korianderzaad eerst te roosteren en daarna te malen, steranijs ook mee geroosterd, alles voor de extra diepte.
    Dank

  11. Leuk om te horen! Goed idee om de specerijen eerst te roosteren, zal vast erg lekker geroken hebben.

  12. Moet je het vlees in stukken snijden voordat je het opdient?

  13. Voor 8 mensen dit gemaakt. Was heerlijk, alles op.

  14. Ben het nu voor de tweede keer aan het maken en ik mag wel zeggen bijzonder lekker, toppertje

  15. Leuk om te horen. Geniet er van!

  16. Dit recept is ook geschikt voor de slowcooker, neem ik aan.

  17. Ja, dit gerecht kun je ook in de slowcooker maken.

  18. Staat sinds een halfuurtje in de oven. Ben erg benieuwd naar de smaak. Ruikt in ieder geval lekker. Maak er spitskool met Hollandse garnaaltjes bij (Surinaams recept.

  19. Heerlijk recept ik heb het in de slowcooker gemaakt. toppie.

  20. Heb het in de slowcooker gemaakt met runderriblappen in blokjes. Precies hetrecept gevolgd en 4 uur op hoog.

  21. Ohh, wat was dit héérlijk, dit ga ik zeker vaker maken.

  22. Dat klinkt lekker
    Hebt u daar een recept van misschien om te delen?

  23. Hoeveel is een half blokje goela djawa?
    Recept lijkt mij heerlijk, maar ik heb nog nooit gewerkt met goela djawa.

  24. Staat nu in oven. Ruikt heerlijk. Moet het met of zonder deksel erop in de oven?

  25. Met deksel in de oven. Eet smakelijk alvast!

  26. Mag ik eens vragen hoe groot een half blokje goela djawa is? Ik heb een rol gekocht.

  27. Als het goed is bestaat de rol uit schijfjes, een half schijfje is genoeg voor dit recept.

  28. Heel erg bedankt voor de snelle reactie!!!! Ik ga er morgen mee aan de slag!!!!

  29. Succes en eet smakelijk alvast!

  30. Gaat er koriander zaad in of gemalen blad?

  31. Nog een vraagje…de rol goela Djawa die ik heb gekocht is aan een stuk. Heb er maar wat afgesneden naar weet nu niet of het te veel of te weinig is. Heb je een idee qua gram?
    Dank alvast!

  32. Dit is heerlijk. Al vaak gemaakt.

  33. Ik kan alleen aan vloeibare hoela djaea komen, herkennen mensen dat? En hoeveel heb ik dan nodig?

  34. Gaat het vlees in 1 stuk in de pan of snij je het eerst in stukken?

  35. Wij hebben het in een stuk in de pan gedaan. Het is maar net hoe je het zelf wilt.

Geef een reactie