Stoofpot #9: Langzaam gegaard varkensvlees op z’n Vietnamees

Langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees

Het recept voor varkensvlees op z’n Vietnamees is ontstaan door een bezoek aan een restaurantje in Clermont-Ferrand. Tijdens het shoppen moest er natuurlijk wel geluncht worden. En dat doen ze hier in Frankrijk goed. Geen saaie boterham of kop soep, nee het liefst nemen ze hier de tijd voor een compleet menu. Mét een glas wijn erbij natuurlijk. En in een stad als Clermont-Ferrand heb je een groot aanbod aan restaurants. Je moet wel op tijd komen, voor je het weet is het restaurant volgelopen met mensen die in hun lunchpauze uit eten gaan. We belandden bij een leuk Vietnamees eettentje.

Dat etentje bij die Vietnamees heeft ons geïnspireerd om ook eens iets Vietnamees te koken. En dat is voor herhaling vatbaar. De smaken verschillen ontzettend met andere Aziatische gerechten die we vaak bereiden. We maakten een stoofpotje van varkensvlees. Daarvoor gebruikten we een stuk schouder met het bot er nog in, wat lekker veel smaak geeft aan de saus.

Stoofpotje langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees

Langzaam gegaard varkensvlees op z’n Vietnamees

Avatar fotoKoksInFrankrijk
Stoofpotje van varkensvlees met Vietnamese specerijen. Lekker mals door het langzame garen en heerlijk kruidig.
5 van 8 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vietnamees
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1250 gram varkensschouder met bot of varkenslappen
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 3 theelepels 5-kruiden poeder
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 steranijs
  • een half blokje goela djawa
  • klein scheutje vissaus
  • klein scheutje rijstwijnazijn
  • 4 eetlepels zoete ketjap
  • water of bouillon
  • peper

Bereiding
 

  • Snijd de ui, knoflook, gember en  peper fijn.
  • Bak het vlees aan in wat olie. Bestrooi tijdens het bakken met peper. Haal het vlees uit de pan zodra het aan alle kanten bruin gebakken is. Bak de ui, gember en  peper aan in het bakvet van het vlees. Laat dit een paar minuten op halfhoog vuur bakken.
  • Voeg dan alle specerijen en de knoflook toe. Laat dit een minuutje meebakken. Voeg dan de rijstwijnazijn, vissaus, ketjap en goela djawa toe. Wees voorzichtig met de vissaus, deze is vrij zout. Je kunt beter later nog wat toevoegen mocht het gerecht nog wat nodig hebben. Doe er nog een kopje water bij en breng de saus aan de kook in een (ovenbestendige) stoofpan. Wij gebruiken de robuuste Franse stoofpan van Le Creuset, en die kan gewoon in de oven.
  • Doe vervolgens het vlees weer terug in de pan. Het vlees moet ongeveer voor de helft onder staan in de saus, als dit niet zo is kun je nog een beetje heet water toevoegen. Breng de saus weer aan de kook en laat het ongeveer 2 tot 3 uren, op laag vuur, zachtjes stoven. Indien je een ovenbestendige pan gebruikt, kun je het vlees laten garen in de oven (2-3 uren op 120°C). Heb je een slowcooker? Laat het vlees dan ongeveer 4 uren op ‘high’ garen.
  • Zodra het vlees gaar is kun je de saus verdikken. Haal het vlees en de steranijs uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Laat heel even doorkoken en voeg dan het vlees weer toe. Proef de saus, en voeg eventueel nog wat zout (of vissaus) en peper toe.
Tags Slowcooker, Stoofpotje, Varkensvlees





Langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees stoofpotje

Heb jij dit varkensvlees op z’n Vietnamees gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.



49 reacties

  1. marcel de wolf

    5 sterren
    welke groente eet je erbij?

  2. 5 sterren
    Heerlijk is dit recept. Al een aantal keren gemaakt. Is een blijvertje. Dankjewel.

  3. 5 sterren
    Hoi Joyce en Tom,

    Een heerlijk gerecht.
    Dient tijdens de stooftijd van 2 tot 3 uur een deksel op de pan geplaatst te worden?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie antwoord.

    Groetjes,

    Manolito van Galen

  4. 5 sterren
    Ik heb het vanmiddag gemaakt maar mijn vlees en saus zijn lang niet zo donker

  5. 5 sterren
    Klinkt goed! Ik vraag mij af, kan ik ook Procureur gebruiken voor dit gerecht? Ik vermoed van wel…

    gr Bernard

Geef een reactie