De afgelopen maanden hebben we bijna wekelijks op vrijdag een recept voor een stoofpotje met vlees geplaatst. Samen met de recepten die al online stonden resulteert dat in 23 recepten. Tijd voor een opsomming dus. Als je helemaal naar beneden scrolt, vind je daar nog enkele algemene tips voor het maken van een lekkere stoofpot.
Na alle stoofpotjes op vrijdag hebben wij zin in een nieuwe uitdaging. Met ingang van deze week hebben wij elke vrijdag een vegetarisch recept voor jullie! Vegetarische vrijdag dus. Hoewel we niet veel vlees eten, eten we wel bijna dagelijks vlees. En daar zit voor ons de uitdaging, een dag in de week helemaal geen vlees of vis. Ook niet een klein beetje. We hebben er zin en uiteraard hebben we al een aantal leuke ideeën.
- 23 stoofpotjes & tips voor het maken van een lekkere stoofpot -
Rundvlees
Daging boemboe bali
Hachee
Hongaarse goulash
Daging rendang
Runderstoofpotje à la Provençale
Thaise curry met rundvlees
Runderstoof met bier en mosterd
Mexicaanse chili met rundvlees
Boeuf Bourguignon
Griekse stifado
Daging roedjak
Kip
Ajam smoor djawa
Ajam bali
Kip met pompoen en kikkererwten in tomatensaus
Ajam ketjap
Lamsvlees
Lamsvlees in tomatensaus met dadels, harissa en kaneel
Lamsbout uit de oven met Indiase saus
Indiase curry van lamsvlees, linzen, bloemkool en pompoen
Varkensvlees
Langzaam gegaard varkensvlees op z'n Vietnamees
Karbonades in rode wijnjus
Indische babi roedjak
Stoofpotje met varkensvlees, witte bonen en mosterd
Parelhoen
Parelhoen met bier, gedroogde pruimen en spek
Tips voor het maken van een goede stoofpot:
vlees aanbakken
- zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is
- dep het vlees droog voor het bakken
- bak het vlees aan in een pan met dikke bodem, laat de pan goed heet worden voordat je er iets in doet
- bak niet te veel vlees tegelijk, beter in twee fases bakken dan een overvolle pan
vlees stoven
- gebruik een goede stoofpan met dikke bodem
- laat het stoofpotje niet koken
- stoof met deksel op de pan
- stoof, indien mogelijk, in de oven bij een temperatuur van 100-120°C
- voeg niet meer vocht toe dan nodig, als het vlees net niet onder staat is het voldoende
- maak het stoofpotje een dag van te voren klaar, tijdens het afkoelen neemt het vlees vocht op en zal dus weer sappiger worden. Je kunt eventueel nog wat vocht (bouillon oid) toevoegen voor meer saus.
- als je het stoofpotje de volgende dag gaat opwarmen haal de stukken vlees er dan even uit. Breng de saus aan de kook, verwarm het vlees in de saus en laat het niet meer koken.
Vandaag gemaakt! Het was heerlijk.
BeantwoordenVerwijderen