Quiche met courgette

Recept voor quiche met courgette
Quiche met courgette.
Dankzij de regen van afgelopen week kunnen de courgetteplanten er weer even tegenaan en wordt het courgette seizoen iets langer. En dat is mooi, want courgette is erg lekker in veel gerechten. Smakeloos wordt er vaak gezegd over de courgette. Tja, rauw of gekookt is er inderdaad niet veel aan, maar met de juiste bereiding en ingrediënten komt courgette goed tot z’n recht. Een smaakcombinaties die erg lekker is, is courgette met ei en kaas.  En dat gaat dan weer goed in bijvoorbeeld deze quiche.

Ingrediënten (voor een quiche van ⌀25cm)

bodem:

  • 170 gram bloem
  • 90 gram zachte boter
  • 1 ei
  • snufje zout

vulling:

  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml melk 
  • 2 courgettes
  • 100 gram kaas naar keuze (geraspt)
  • nootmuskaat
  • zout, peper

Bereiding

  1. Snijd de boter in blokjes en voeg deze aan de bloem toe, voeg ei en zout toe. Kneed met de handen totdat er een deeg ontstaat (kan ook in de keukenmachine, op de ‘pulse’ stand), en laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een quichevorm (⌀25cm) in met boter en bestuif deze met bloem. Rol het deeg uit zodat het in de taartbodem past, doe het deeg in de vorm en prik gaatjes in de bodem.
  3. Bak de bodem blind, 20 min op 160°C (het deeg hoeft niet bruin te worden) en begin ondertussen met het maken van de vulling. Laat de bodem iets afkoelen voordat de vulling erin gaat. Blind bakken is het bakken van de bodem voordat de vulling erin gaat. Het doel is ervoor zorgen dat de bodem al gaar is wanneer de bodem met vulling de oven in gaat. Hierdoor hoeft de vulling niet langer dan nodig in de oven. Leg een laag bakpapier over het deeg en daarop blindbakbonen (keramiek of droge bonen), deze zorgen ervoor dat het deeg niet omhoog komt tijdens het bakken.
  4. Snijd de courgettes in hele dunne plakjes, zo mogelijk met behulp van een mandoline.
  5. Klop de eieren en de melk door de room.Voeg driekwart van de kaas toe en zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
  6. Vul de bodem met de plakjes courgettes en giet daar driekwart van het ei-mengsel over. Zet de vorm in het midden van de oven en giet dan de rest van het mengsel erbij. Zo voorkom je dat de vulling over de rand stroomt en kun je de quiche toch mooi tot de rand afvullen.
  7. Bak de quiche 20 minuten op 170°C, strooi na 20 minuten de rest van de kaas over de quiche en bak nog 10 tot 15 minuten totdat de quiche goudbruin is.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze quiche gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 
Recept voor quiche met courgette

2 reacties

  1. Onze courgetteplanten doen het ook geweldig goed. Het is het eerste jaar dat we ze verbouwen 🙂 Dit ziet er heerlijk uit!

Geef een reactie