Gado gado met zelfgemaakte pindasaus

Gado gado - een Indisch groentegerecht met pindasaus
Gado gado is een gerecht uit de Indische keuken. Geblancheerde groente met pindasaus, gekookt ei, kroepoek, witte rijst en gefruite uitjes. Heel simpel eigenlijk, en erg smaakvol. Je kunt het als maaltijd serveren of als onderdeel van een rijsttafel.
Als groente kies je gewoon wat je lekker vindt. Met zomergroente is het een vrij licht gerecht, met wat zwaardere groente zoals kolen kan het aardig vullend zijn. De pindasaus maken we uiteraard zelf. Hiermee kun kun je ook variëren. Hou je niet van pittig? Dan voeg je minder peper toe. Heb je niet alle specerijen in huis? Geen probleem, dan doe je iets meer van de andere.
Gado gado
Ingrediënten  (4 porties)
  • 4 gekookte eieren
  • 800 gram geblancheerde groente (bijvoorbeeld bloemkool, wortel, spruitjes, savooiekool, taugé)
  • blokjes aardappel of tofu (optioneel)
  • gefruite uitjes
  • kroepoek
  • witte rijst
Pindasaus
Ingrediënten  (4 porties)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode peper
  • olie om in te bakken
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels koriander
  • 2 theelepels sereh
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepels laos
  • ¼ theelepel trassi
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 350 ml water
  • 1 eetlepel azijn
  • 30 gram santen
  • goela djawa naar smaak
  • zout en peper naar smaak
  • 75 gram pinda’s + 1 theelepel olie
Bereidingswijze
  1. Snipper de ui fijn en snijd de peper en knoflook in stukjes. Bak dit , op laag vuur, aan in wat olie. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes bakken totdat de uien gaar en iets bruin zijn.
  2. Maal ondertussen met behulp van een staafmixer, keukenmachine of vijzel de pinda’s fijn. Doe een theelepel olie bij de pinda’s. Maal net zo lang totdat er een op pindakaas-achtige massa ontstaat.
  3. Voeg alle specerijen en de trassi toe aan het uienmengsel in de pan. Let op met de trassi, te veel is niet lekker! Roer goed door en doe dan de ketap, water, azijn, santen en goela djawa erbij. Breng de saus langzaam aan de kook. Roer goed door totdat de santen en goela djawa opgelost zijn.
  4. Nu kunnen de gemalen pinda’s erbij. Het beste meng je deze door de saus met een staafmixer. Zo voorkom je dat de saus schift en tegelijkertijd wordt de saus mooi glad gepureerd. Ga net zo lang door totdat de saus een goede dikte heeft. Indien de saus te dik is kun je nog water water toevoegen.
  5. Breng de saus op smaak met zout en peper.
 ————————————————-
Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij deze Gado gado gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 
 
Indische gado gado met zelfgeaakte pindasaus

 

5 reacties

  1. De laos, sereh, trassi, goela djawa en ketjap halen we in Nederland. Komijn en koriander is hier gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.

    • Catharina van Heel

      Dag Joyce en Tom, ik heb vandaag de pindasaus gemaakt, volgens jullie recept. Werkelijk heeeerlijk. Ik heb een geraspte macadamia noot toegevoegd en de saus niet glad gepureerd zodat er nog wat structuur/bite in zat. Door voortdurend met een garde te roeren is hij niet geschift. Mijn gasten hebben er van genoten.

      Als jullie nog van plan zijn een kookboek uit te geven, wil ik me daar alvast voor aanmelden.

      Hartelijke groet, Catharina

  2. Mmm, lekker. Waar halen jullie in Frankrijk de Indische kruiden?

Geef een reactie