Engadiner nusstorte (Zwitserse walnotentaart)

Engadiner nusstorte (Zwitserse walnotentaart)
Op onze facebookpagina en op instagram kwamen veel suggesties voor recepten met walnoten binnen, waaronder deze Engadiner nusstorte . Die sprak ons zo aan dat we die meteen zijn gaan maken. De walnoten zijn dit jaar namelijk in overvloed. We hebben een tiental bomen in onze directe omgeving en daar hebben we kilo’s van kunnen oogsten. Echt een luxe! Ze zijn lang houdbaar, dus we kunnen er nog heel lang van genieten, maar ondertussen gaan we ze natuurlijk wel in allerlei gerechten verwerken.

De taart bestaat uit een deeg en een vulling. Het deeg is een 1-2-3-deeg, de getallen staan voor de verhouding suiker-boter-bloem. De vulling bestaat uit karamel, slagroom, honing en walnoten. Weet je niet zo goed hoe je karamel moet maken? Bekijk dan even onze video.

Ingrediënten (voor een ronde vorm van 24 cm)
deeg:
  • 240 gram bloem
  • 160 gram boter
  • 80 gram suiker
  • snufje zout
  • ⅔ ei (de rest van het ei bewaren voor het bestrijken)
vulling:
  • 300 gram grof gehakte walnoten
  • 200 gram slagroom
  • 200 gram suiker
  • 50 gram honing
Bereidingswijze
  1. Meng bloem, suiker en zout in kom. Snijd de boter in blokjes. Wrijf de boter tussen je vingers of je handpalmen door het bloemmengsel. Totdat er fijne kruimels ontstaan. Meng met een mes ⅔ ei er door en kneed met de handen  door totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Maak een bol van het deeg, druk deze plat en leg deze minimaal een uur, afgedekt, in de koelkast.
  2. Doe de suiker voor de vulling in een pan met dikke bodem. Verwarm op laag vuur. Roer door met een garde zodra de suiker in de rand van de pan bruin is geworden. Door te roeren meng je de onderste laag met de bovenste laag. Blijf doorgaan met verwarmen en roeren totdat de karamel mooi bruin is. Voeg dan heel voorzichtig (het kan spatten) de slagroom erbij, roer dit goed door. Voeg vervolgens de grof gehakte walnoten en de honing toe, roer goed door en laat dit goed afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 175°C.
  4. Kneed het deeg nog even door. Rol tweederde van het deeg uit tot een dikte van ongeveer drie milimeter. Bekleed hiermee de bodem en een deel van de zijkant van een ronde bakvorm van 24 centimeter doorsnede. Verdeel de afgekoelde vulling over de bodem. Rol de rest van het deeg uit tot de grootte van de vorm en leg deze over de vulling. Plak het deeg van het deksel vast aan het andere deeg met een beetje water. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
  5. Bak de taart, op een rooster net onder het midden van de oven, in 40 tot 50 minuten gaar.

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze Engadiner nusstorte gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.

5 reacties

  1. Fantastisch recept! En niet moeilijk …

  2. Graag gedaan! Succes met de taart, gaat vast lukken.

  3. Dankjulliewel, voor alle heerlijke recepten. We genieten er enorm van. Volgende week gaan stoeien met deze walnoten ttaart

  4. Heerlijk lijkt me dat
    ik geniet van jullie recepten
    dus word vervolgd

Geef een reactie