Wegwijs in de Franse supermarkt: bakpoeder en gist

Koks in Frankrijk | woensdag, december 12, 2018 | ||||
Gist en bakpoeder zorgen beide voor het rijzen van een deeg of beslag. Maar hoe zat het ook al weer, wat is het verschil tussen bakpoeder en gist?
Gist
  • micro-organisme, een eencellige schimmel
  • suiker nodig om te groeien
  • produceert alcohol (vervliegt tijdens bakken) en koolzuurgas (zorgt voor rijzen) en belangrijke geur- en smaakstoffen

Bakpoeder
  • chemisch middel (een carbonaat en een zuur)
  • bij ontleding van carbonaat, onder invloed van water en  zuur, ontstaat onder andere koolzuurgas (zorgt voor het rijzen)
Verschil tussen gist en bakpoeder en de Franse benaming
In het Frans
Gist
In de Franse supermarkt is gist zowel vers als in gedroogde vorm te koop. De verse gist, verpakt in blokjes van 42 gram, vind je meestal bij de patisserieafdeling, in het koelschap.
Verse gist wordt in Frankrijk 'levure boulangère fraiche' genoemd.
De gedroogde vorm vind je bij de bakafdeling, tussen de bloem en de suiker. Gedroogde gist heet 'levure boulangère sèche'.
Bakpoeder
In het Frans heet bakpoeder 'levure chimique'. Het zit in zakjes, meestal van 11 gram, en ligt in hetzelfde schap als de gedroogde gist. 

 Meer 'Wegwijs in de Franse supermarkt':

Wil je dat we een bepaald product uit de Franse supermarkt bespreken? Laat het dan even weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten