Ajam pedis (Indische hete kip)

Koks in Frankrijk | dinsdag, januari 07, 2020 | ||||
De Indische keuken is naast onder andere de Franse, één van onze favoriete keukens. En deze 'hete' kip staat hier regelmatig op het menu. Uiteraard kun je het gerecht zo pittig maken als je zelf wilt door meer of minder rode peper toe te voegen. Wij gebruikten hele poten die we ontveld en in tweeën (dij en drumstick) hebben verdeeld. Je kunt ook kipfilet, dij of borst, gebruiken. De bereidingstijd is dan veel korter, zeker bij borstfilet.
Ajam pedis; Indische hete kip. Lekker kruidig, zoet én pittig. Makkelijk recept.

 Ingrediënten voor 2-4 porties
  • 2 kippenpoten 
  • 1 ui
  • 2 rode pepers (meer of minder naar smaak)
  • 1 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel korianderpoeder 
  • 1 theelepel komijnpoeder 
  • 1 mespunt trassi
  • 2 theelepels goela djawa
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • water
  • maiszetmeel

1. Ontdoe de poten van het vel en verdeel ze in dij en drumstick. Bak ze aan in wat olie. Bestrooi ze tijdens het bakken met zout en peper. Zodra het vlees mooi bruin is, kan het uit de pan. Leg de kip even weg tot verder gebruik en bewaar het vet in de pan. 
2. Snijd de ui, rode peper, knoflook en gember fijn. Bak de ui, peper en verse gember ongeveer 5 minuten in wat het bakvet van de kip, houdt de knoflook nog even achter. 
3. Voeg de knoflook toe en bak ongeveer 1 minuut mee. Doe de goela djawa, ketjap manis, koriander, komijn, trassi en eventueel nog wat peper en zout naar smaak erbij. Breng de saus aan de kook en voeg een kopje water toe. De kip kan nu weer terug in de pan.
4. Breng het vlees met de saus aan de kook en laat zachtjes pruttelen op laag vuur of in de oven op 110°C (ongeveer 60-90 minuten).
5. Indien gewenst kun je de saus pureren met de staafmixer en de saus extra binden met maiszetmeel. Haal de kip uit de pan, pureer de saus en breng de saus aan de kook. Los een eetlepel maiszetmeel op in koud water en voeg dit al roerend toe, laat de saus ongeveer een minuut zachtjes koken en doe dan de kip er weer bij.
Lekker met rijst en groente.

---------------------------------------------

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
   
Ajam pedis; Indische hete kip. Lekker kruidig, zoet én pittig. Makkelijk recept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten