Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Pel en plet de knoflook.
Kook de aardappelen samen met de knoflook en wat zout. Zorg dat de aardappelen goed gaar zijn, maar niet uit elkaar vallen.
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Giet de aardappel af en laat ze heel even droog stomen.
Pureer de aardappel met behulp van een pureeknijper.
Doe de aardappelen weer terug in de pan, zet het vuur zacht en voeg de room toe. Klop heel goed door met een spatel en doe de boter erbij. Laat de boter smelten en klop dit weer goed door. De puree mag vrij dun zijn, lijkt het nog te dik, voeg dan een extra scheutje room of melk toe.
Voeg de kaas toe aan de puree. Klop heel goed door. Zodra alle kaas gesmolten is, en je draden kunt trekken is de aligot klaar. Breng de aligot op smaak met zout en peper.
Tips
Bij deze Aligot wordt vaak een 'saucisse' geserveerd. Een frisse groene salade is er ook heerlijk bij.