Risotto met venkel
Koks in Frankrijk
Een heerlijk recept voor een romige risotto met venkel, prei, ham en Parmezaanse kaas. Makkelijk en snel recept.
Voorbereiding 10 minuten min
Bereiding 20 minuten min
Rusttijd 10 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
- olijfolie, gefilterd
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 250 gram prei
- 250 gram venkel
- 350 gram risottorijst
- 1 glas witte wijn
- 1,2 liter hete bouillon
- 200 gram hamblokjes
- Parmezaanse kaas hoeveelheid naar smaak
- 1 flinke klont boter
- zout
- peper
Snipper de sjalot, snijd de knoflook fijn en snijd de prei en de venkel in reepjes.
Begin daarna met het bakken van de sjalot (op half hoog vuur, in olijfolie). Voeg na een aantal minuten de prei en de knoflook en de venkel toe. Bestrooi tijdens het bakken met wat zout. Voeg na ongeveer 2 minuten de rijst toe, roer goed door en bak ongeveer twee tot drie minuten op laag vuur mee, de rijst moet glazig zijn.
Doe de witte wijn erbij en laat deze inkoken, totdat er geen vocht meer zichtbaar is. Voeg een klein beetje hete bouillon toe, en breng het zachtjes aan de kook. Zodra het vocht is opgenomen door de rijst kan, in kleine beetjes, de hete bouillon toegevoegd worden. Voeg telkens, zodra het vocht is opgenomen, een soeplepel toe en blijf ondertussen goed roeren. Ga net zolang door totdat de rijst beetgaar is. Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe.
Zet het vuur uit en doe een klont boter, de ham en de Parmezaanse kaas bij de risotto. Doe het deksel op de pan en laat de risotto 10 minuten staan. Schep na 10 minuten de boter en de kaas door de risotto. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe, tot de gewenste dikte.
TIP: Rasp vlak voor het serveren nog wat kaas over de risotto.
Tags ham, Risotto, romig, venkel