Risotto met wintergroente
KoksInFrankrijk
Deze risotto met wintergroente, pompoen, boerenkool en spruitjes is een voedzaam en verwarmend gerecht dat perfect past bij de winter. Met behulp van de juiste risottorijst, zoals Arborio, Carnaroli of Vialone Nano, krijg je een romige textuur die goed samenkomt met de aardse smaken van de groenten. De toevoeging van witte wijn voegt een verfijnde diepte aan het gerecht toe, terwijl de groenten rijk zijn aan vitamines en vezels. Volg de tips voor een perfect eindresultaat, zoals het toevoegen van bouillon in kleine hoeveelheden en het afmaken met boter en kaas voor extra romigheid.
Voorbereiding 5 minuten min
Bereiding 20 minuten min
Rusttijd 5 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
- olijfolie
- 200 gram spekjes
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 800 gram groente pompoen, spruitjes en boerenkool
- 350 gram risottorijst
- 1 glas witte wijn
- 1,2 liter hete bouillon bv groente- of kippenbouillon
- Parmezaanse kaas hoeveelheid naar smaak
- een flinke klont boter
- zout peper
Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Snijd de pompoen in blokjes, halveer de spruitjes en snijd de boerenkool in reepjes.
Bak de sjalotten en de spekjes op halfhoog vuur in een beetje olijfolie. Voeg na een aantal minuten de pompoen, spruitjes en knoflook toe. Bestrooi tijdens het bakken met wat zout.
Voeg na een aantal minuten de rijst toe, roer goed door en bak ongeveer één tot twee minuten op laag vuur mee, de rijst moet glazig zijn.
Doe de witte wijn erbij en laat dit inkoken totdat er geen vocht meer zichtbaar is.
Voeg een klein beetje hete bouillon, en breng het zachtjes aan de kook. Zodra het vocht is opgenomen door de rijst, kan in kleine beetjes de hete bouillon toegevoegd worden. Voeg telkens, zodra het vocht is opgenomen, een soeplepel toe, blijf ondertussen goed roeren. Ga net zolang door totdat de rijst beetgaar is. Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe.
Roer de boerenkool door de risotto en voeg Parmezaanse kaas en een klont boter toe. Zet het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat de risotto vijf minuten staan. Roer vlak voor het serveren nog een keer goed door en rasp nog wat extra kaas over de risotto.
Tags Boerenkool, Pompoen, Risotto, Spruitjes