Ga terug
Rabarber-aardbeienjam zelf maken

Rabarber-aardbeienjam

Avatar fotoKoksInFrankrijk
Rabarber-aardbeienjam is een heerlijke zoet-zure jam. Erg lekker op een broodje, door de yoghurt, in gebak of op een scone.
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Basisrecept
Keuken Algemeen
Porties 4 potten

Ingrediënten
  

  • 600 gram rabarber
  • 600 gram aardbeien
  • 700 gram geleisuiker

Bereiding
 

  • Begin met het voorbereiden van de jampotjes. Maak de potjes en de deksels goed schoon water en soda, spoel ze na met heet water en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Zet ze vervolgens -op de kop, zonder deksel- in een voorverwarmde oven (120°C) en laat ze hier 15 minuten in. Leg de deksels ook in de oven.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd ze in kwarten. Maak de rabarber schoon en snijd deze in plakjes van een halve centimeter.
  • Doe het fruit in een brede pan, liefst van koper. Voeg de suiker toe, en breng het geheel aan de kook (zonder deksel!)
  • Laat het fruit koken tot een temperatuur van 103°-105°C. De jam is nu stevig genoeg. Heb je geen thermometer doe dan de volgende test. Schep een lepeltje jam op een koud schoteltje. Laat even staan en kijk of de gelei stevig genoeg is. Zo niet, dan nog even doorkoken tot de juiste stevigheid bereikt is.
  • Vul de jam af in de jampotten. Gebruik hiervoor een schone lepel en een speciale jamtrechter. Doe de deksels op de potten, ze de potten daarna op de kop een laat ze 2 dagen zo staan.
Tags Aardbeien, Jam, Rabarber