Homemade rabarber-aardbeienjam

Aardbei-rabarberjam zelf maken
Met behulp van onze ‘bassine a confiture’ hebben we al heel wat jam gemaakt. Deze pan van koper, speciaal voor jam en gelei, is erg handig voor het maken van jam. En met een eigen moestuin en veel fruitbomen is jam maken natuurlijk een ideale methode om het overschot aan fruit te conserveren.

Ingrediënten (voor 4 potten jam)

  • 600 gram rabarber
  • 600 gram aardbeien
  • 700 gram geleisuiker

Begin met het voorbereiden van de jampotjes. Maak de potjes en de deksels goed schoon water en soda, spoel ze na met heet water en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Zet ze vervolgens -op de kop, zonder deksel- in een voorverwarmde oven (120°C) en laat ze hier 15 minuten in. Leg de deksels ook in de oven.

Maak de aardbeien schoon en snijd ze in kwarten. Maak de rabarber schoon en snijd deze in plakjes van een halve centimeter. Doe het fruit in een brede pan, liefst van koper. Voeg de suiker toe, en breng het geheel aan de kook (zonder deksel!)

Laat het fruit koken tot een temperatuur van 103°-105°C. De jam is nu stevig genoeg. Heb je geen thermometer doe dan de volgende test. Schep een lepeltje jam op een koud schoteltje. Laat even staan en kijk of de gelei stevig genoeg is. Zo niet, dan nog even doorkoken tot de juiste stevigheid bereikt is.

Vul de jam af in de jampotten. Gebruik hiervoor een schone lepel en een speciale jamtrechter. Doe de deksels op de potten, ze de potten daarna op de kop een laat ze 2 dagen zo staan.

——————————————–

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
Homemade rabarber aardbeienjam

2 reacties

  1. Koper heeft een zeer goed geleidend vermogen waardoor je de jam snel en gelijkmatig kunt verhitten. De jam kookt gelijkmatig en niet alleen in het midden, ook geen gespetter hierdoor.

  2. ik heb het me altijd afgevraagd, en jij bent waarschijnlijk de enige die ik "ken" die me een antwoord kan geven, maar wat is het voordeel van zo een koperen jamketel tov een gewone ketel ?

Geef een reactie