Ga terug
Zelfgemaakte jus zonder pakjes of zakjes

Zelfgemaakte jus

Koks in Frankrijk
Wil je graag een lekkere zelfgemaakte jus bij je aardappelen, groente en vlees? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Het maken van een simpele, maar smaakvolle jus is makkelijker dan je denkt, en daar heb je dus geen pakjes en zakjes voor nodig.
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Basisrecept
Keuken Frans, Hollands
Porties 2

Ingrediƫnten
  

  • 2 stuks vlees naar keuze
  • olie en/of boter om in te bakken
  • 1 klontje boter
  • 50 gram spekjes
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • 50 milliliter rode wijn
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 milliliter water (of bouillon)
  • zout en peper

Bereiding
 

  • Bak het vlees aan in olie en/of boter.
  • Haal het vlees zodra het gaar is uit de pan en verpak het in aluminiumfolie om warm te houden.
  • Voeg een klont roomboter toe aan het bakvet van het vlees.
  • Doe de spekjes, de gesnipperde sjalot, laurier en tijm erbij en bak dit op halfhoog vuur garen en bruin kleuren.
  • Doe de wijn erbij en zorg dat de aanbaksels goed loskomen van de bodem van de pan. Giet alles over in een steelpan.
    Zit er nog aanbaksel(=smaak) op de bodem van de koekenpan? Giet dan een klein beetje water (uit het recept) in de pan om het los te weken. Dit kun je later bij de jus doen.
  • Breng de wijn aan de kook, en laat het inkoken tot bijna al het vocht is verdampt.
  • Doe de bloem erbij en roer goed door. Laat de bloem ongeveer een minuut, op laag vuur meebakken om te garen.
  • Giet het water erbij en klop goed door met een garde. Breng de jus aan de kook. Blijf ondertussen kloppen zodat er klontjes achterblijven.
  • Laat de jus minimaal een minuut zachtjes koken. Breng de jus op smaak met zout en peper.
Tags Jus, Rode wijn, Saus, Spekjes, Ui