Zelfgemaakte jus

Zelfgemaakte jus zonder pakjes en zakjes

Wil je graag een lekkere zelfgemaakte jus bij je aardappelen, groente en vlees? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Het maken van een simpele, maar smaakvolle jus is makkelijker dan je denkt, en daar heb je dus geen pakjes en zakjes voor nodig.
Vaak wordt er simpelweg water toegevoegd aan het bakvet van het vlees en dat gaat dan over de aardappelen of stamppot, en daar wordt je eten nou niet bepaald lekkerder van. Met een paar smaakmakers en 5 tot 10 minuten extra tijd maak je een heerlijke jus.

Hoe maak je zelf lekkere jus?

Je begint met het aanbakken van een lekker stukje vlees, bijvoorbeeld biefstuk, karbonade of varkenshaas. Zodra het vlees gaar is haal je het uit de pan en verpak je het vlees in aluminiumfolie om warm te houden. Aan het bakvet voeg je een klont roomboter en smaakmakers naar keuze toe. Als smaakmaker kun je van alles gebruiken, bijvoorbeeld spekjes, ui, knoflook, laurier, tijm, mosterd, tomatenpuree, rode wijn of port. De smaakmakers bak je aan in de boter en na een aantal minuten voeg je een eetlepel bloem toe om de jus iets dikker te maken. Dan voeg je koud water of bouillon toe en breng je de jus aan de kook.
Het is slim om een dubbele portie jus te maken zodat je wat overblijft in kan vriezen. Voor als je een keer geen vlees eet, maar wel jus wilt.

Zelfgemaakte jus zonder pakjes of zakjes

Zelfgemaakte jus

Koks in Frankrijk
Wil je graag een lekkere zelfgemaakte jus bij je aardappelen, groente en vlees? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Het maken van een simpele, maar smaakvolle jus is makkelijker dan je denkt, en daar heb je dus geen pakjes en zakjes voor nodig.
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Basisrecept
Keuken Frans, Hollands
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 stuks vlees naar keuze
  • olie en/of boter om in te bakken
  • 1 klontje boter
  • 50 gram spekjes
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • 50 milliliter rode wijn
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 milliliter water (of bouillon)
  • zout en peper

Bereiding
 

  • Bak het vlees aan in olie en/of boter.
  • Haal het vlees zodra het gaar is uit de pan en verpak het in aluminiumfolie om warm te houden.
  • Voeg een klont roomboter toe aan het bakvet van het vlees.
  • Doe de spekjes, de gesnipperde sjalot, laurier en tijm erbij en bak dit op halfhoog vuur garen en bruin kleuren.
  • Doe de wijn erbij en zorg dat de aanbaksels goed loskomen van de bodem van de pan. Giet alles over in een steelpan.
    Zit er nog aanbaksel(=smaak) op de bodem van de koekenpan? Giet dan een klein beetje water (uit het recept) in de pan om het los te weken. Dit kun je later bij de jus doen.
  • Breng de wijn aan de kook, en laat het inkoken tot bijna al het vocht is verdampt.
  • Doe de bloem erbij en roer goed door. Laat de bloem ongeveer een minuut, op laag vuur meebakken om te garen.
  • Giet het water erbij en klop goed door met een garde. Breng de jus aan de kook. Blijf ondertussen kloppen zodat er klontjes achterblijven.
  • Laat de jus minimaal een minuut zachtjes koken. Breng de jus op smaak met zout en peper.
Tags Jus, Rode wijn, Saus, Spekjes, Ui

Zelfgemaakte jus zonder pakjes en zakjes

Heb jij deze zelfgemaakte jus gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie