Gesmoorde witlof met spekjes, rode wijn en tijm
Koks in Frankrijk
Gesmoorde witlof met rode wijn, spekjes en tijm. Makkelijk recept, erg lekker en weer eens iets anders met witlof.
Voorbereiding 5 minuten min
Bereiding 10 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, Hollands
- 500 gram witlof
- klontje boter om in te bakken
- 100 gram spekjes
- snufje zout
- 1 eetlepel ruwe rietsuiker
- een paar takjes tijm
- 100 ml rode wijn
Snijd de witlof in de lengte doormidden. Grotere stronken kun je beter in de lengte in vieren snijden.
Verwarm een klontje boter in een koekepan en bak de witlof samen met de spekjes op laag vuur aan. Bestrooi de witlof vlak voor het omkeren met zout en suiker.
Zodra de witlof bruin begint te kleuren en bijna gaar is, kan de rode wijn en tijm toegevoegd worden. Laat dit ongeveer vijf tot tien minuten zachtjes koken (zonder deksel) todat bijna al het vocht verdampt is.
Tags gekarameliseerd, Rode wijn, Spekjes, tijm, Witlof