
Gesmoorde witlof is weer eens wat anders dan de standaard witlof recepten. Hoewel witlof met ham en kaas uit de oven ook erg smakelijk is, deze variant is voor de afwisseling ook sterk aan te raden. Lekker met aardappelpuree! Voor een vegetarische variant zou je in plaats van spekjes wat appel in blokjes kunnen toevoegen.

Gesmoorde witlof met spekjes, rode wijn en tijm
Ingrediënten
- 500 gram witlof
- klontje boter om in te bakken
- 100 gram spekjes
- snufje zout
- 1 eetlepel ruwe rietsuiker
- een paar takjes tijm
- 100 ml rode wijn
Bereiding
- Snijd de witlof in de lengte doormidden. Grotere stronken kun je beter in de lengte in vieren snijden.
- Verwarm een klontje boter in een koekepan en bak de witlof samen met de spekjes op laag vuur aan. Bestrooi de witlof vlak voor het omkeren met zout en suiker.
- Zodra de witlof bruin begint te kleuren en bijna gaar is, kan de rode wijn en tijm toegevoegd worden. Laat dit ongeveer vijf tot tien minuten zachtjes koken (zonder deksel) todat bijna al het vocht verdampt is.
