Ajam bali

Dit gerecht is heel geschikt om langzaam in de oven (of in de slowcooker) te garen. Gebruik een pan die ovenbestendig is of doe het gerecht over in een afgedekte ovenschaal.  Begin ruim voordat je wilt gaan eten met voorbereidingen, de kip is op haar best na 1-2 uren, op lage temperatuur, stoven.  Ook prima te bereiden op het fornuis, maar zorg dan wel dat de temperatuur vrij laag blijft. Zet desnoods het vuur af en toe uit. O ja, kies indien mogelijk voor een ‘label rouge’ kippetje of een andere kip met een iets langer en beter leven. Smaakt nog beter ook.
Ajam Bali, Indische kip in kruidige saus met ketjap, gember en kokos
Ingrediënten (voor 4 porties)
  • 600-700 gram kippenpoten en/of -dijen
  • scheutje olie of klontje boter
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 1-2 cm verse gember
  • 2 tl laos
  • 2 tl citroengras (sereh)
  • 4-5 el ketjap manis
  • 2 tl goela djawa of bruine basterdsuiker
  • 2 el citroensap
  • 100 ml water
  • 50 gram santen
  • zout, peper
1. Snijd de ui, peper en gember fijn.
2. Verwijder (indien gewenst) het vel van de kip. Bak de kip mooi bruin in wat boter of olie. Haal de kip uit de pan (deze gaart straks verder in de saus), doe eventueel nog wat olie in de pan en bak de ui, pepers en gember aan. Laat dit een aantal minuten bakken, totdat de uien bruin zijn, en voeg dan de laos en citroengras toe. Bak dit nog 1 minuut mee.
3. Dan kunnen nu de ketjap, de goela djawa , het citroensap, het water en de santen erbij. Breng de saus aan de kook en pureer met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper en doe de kip weer terug in de saus. 
4. Laat de ajam bali 1 tot 2 uren garen op heel laag vuur of in de oven op 120°C. 
——————————————–
Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info.
Heb jij één van onze recepten gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
Ajam Bali, Indische kip in kruidige saus met ketjap, gember en kokos

Geef een reactie