
Geroosterd buikspek met ketjapsaus: een smaakvolle twist
Dit recept voor geroosterd buikspek met ketjapsaus is een ware traktatie voor liefhebbers van sappig vlees met een knapperig korstje. Het doet een beetje denken aan babi pangang, maar onderscheidt zich door de zoete en hartige ketjapsaus die perfect samengaat met het vlees. Het buikspek wordt langzaam gegaard in de oven, waardoor het heerlijk mals wordt. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen, is het kort onder de grill zetten voor een krokante afwerking. Een gerecht dat weinig inspanning vraagt maar groots van smaak is!
Waarom buikspek?
Buikspek is een goede keuze voor dit gerecht. Door het vet dat tijdens het garen smelt, blijft het vlees sappig en vol van smaak. De combinatie van de zachte textuur van het vlees en het knapperige korstje is onweerstaanbaar. Voeg daar de rijke, zoete ketjapsaus aan toe, en je hebt een gerecht dat een echte showstopper is op tafel.
De saus maakt het verschil
Waar babi pangang bekendstaat om zijn zoetzure saus, heeft dit gerecht een volle, hartige ketjapsaus met een vleugje zoetigheid. De saus is eenvoudig te maken en brengt de smaken van het buikspek goed naar voren.
Hoe serveer je geroosterd buikspek?
Dit gerecht is heerlijk met gestoomde witte rijst of gebakken noedels. Combineer het met frisse groenten zoals komkommer, paksoi of sugar snaps om het geheel in balans te brengen.
Tip voor perfect resultaat
Voor een extra knapperig korstje kun je het buikspek na het garen even laten rusten voordat je het onder de grill legt. Zo voorkom je dat het vlees te vochtig is en krijgt de korst die heerlijke crunch.
Ben je op zoek naar een gerecht dat net zo makkelijk te maken is als babi pangang, maar met een andere smaakbeleving? Dan is geroosterd buikspek met ketjapsaus een perfecte keuze. Probeer het zelf en geniet van deze Aziatische lekkernij!

Geroosterd buikspek met ketjapsaus
IngrediΓ«nten
Vlees
- 800 gram buikspek
- 1 steranijs
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel piment
- 100 ml rijstwijn of witte wijn
- scheutje azijn
- zout
Saus
- 1 grote ui
- 1 rode peper
- 1/2 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel fijngehakte verse gember
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1/2 schijfje palmsuiker
- sap van 1/4 citroen
- water
- zout
- peper
Bereiding
Bereidingswijze buikspek
- Doe alle ingrediΓ«nten in een ovenbestendige (stoof)pan. Zet de pan in de oven en laat het vlees in ongeveer 3 tot 4 uren op 140Β°C gaar worden.
- Haal het vlees uit de pan zodra het gaar is en leg het in een ovenschaal. Laat het vrijgekomen vet en vocht in de pan zitten voor de saus. Zet het vlees ongeveer 10 minuten onder de grill voor een knapperig korstje. Maak ondertussen de saus.
Bereidingswijze ketjapsaus
- Snijd de ui, gember en rode peper fijn.
- Zet de pan met een beetje van het vrijgekomen vet en vocht uit het vlees op het vuur en bak hierin, op halfhoog vuur, de ui, peper en gember. Voeg na een paar minuten het gemberpoeder toe en bak dit heel even mee.
- Voeg de ketjap toe en zoveel water toe totdat de saus de juiste dikte heeft. Breng de saus aan de kook en voeg palmsuiker, citroensap en naar smaak zout en peper toe. Mocht je de saus te dun vinden kun je deze binden met maizena.

Klik hier voor het recept van onze babi pangang met de klassieke zoetzure saus, en ontdek nog meer heerlijke smaken.