
Geroosterd buikspek met ketjapsaus is een beetje te vergelijken met babi pangang, alleen de saus is anders. Het buikspek hebben we gegaard in de oven waardoor je er bijna geen werk van hebt. Daarna alleen nog onder de grill voor een lekker knapperig korstje en uiteraard nog een lekkere saus voor erbij maken.

Geroosterd buikspek met ketjapsaus
Ingrediënten
Vlees
- 800 gram buikspek
- 1 steranijs
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel piment
- 100 ml rijstwijn of witte wijn
- scheutje azijn
- zout
Saus
- 1 grote ui
- 1 rode peper
- 1/2 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel fijngehakte verse gember
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1/2 schijfje palmsuiker
- sap van 1/4 citroen
- water
- zout
- peper
Bereiding
Bereidingswijze buikspek
- Doe alle ingrediënten in een ovenbestendige (stoof)pan. Zet de pan in de oven en laat het vlees in ongeveer 3 tot 4 uren op 140°C gaar worden.
- Haal het vlees uit de pan zodra het gaar is en leg het in een ovenschaal. Laat het vrijgekomen vet en vocht in de pan zitten voor de saus. Zet het vlees ongeveer 10 minuten onder de grill voor een knapperig korstje. Maak ondertussen de saus.
Bereidingswijze ketjapsaus
- Snijd de ui, gember en rode peper fijn.
- Zet de pan met een beetje van het vrijgekomen vet en vocht uit het vlees op het vuur en bak hierin, op halfhoog vuur, de ui, peper en gember. Voeg na een paar minuten het gemberpoeder toe en bak dit heel even mee.
- Voeg de ketjap toe en zoveel water toe totdat de saus de juiste dikte heeft. Breng de saus aan de kook en voeg palmsuiker, citroensap en naar smaak zout en peper toe. Mocht je de saus te dun vinden kun je deze binden met maizena.