
Deze daging boemboe bali maakten we eerder met kip (ajam bali), maar deze versie met rundvlees is ook favoriet. De combinatie santen en zoete ketjap geeft een bijzondere smaak en kleur. De saus heeft wel iets van satésaus. Je zou eventueel nog wat kemirienoten kunnen toevoegen, even meebakken met de uien. Wij zijn helaas door onze voorraad heen, het staat al op boodschappenlijstje voor als we weer in Nederland zijn.

Daging Bali
Ingrediënten
- 650 gram runderriblappen
- scheutje olie of klontje boter
- 2 uien
- 1 of 2 rode pepers
- 1 cm verse gember
- 2 tl laos
- 2 tl citroengras sereh
- 4-5 el ketjap manis
- 2 tl goela djawa of bruine basterdsuiker
- 2 el citroensap
- heet water ongeveer 100ml
- 75 gram santen
- zout peper
Bereiding
- Snijd de ui, gember en peper fijn. Snijd het vlees in blokjes (± 3cm)
- Bak het vlees aan in olie. Bestrooi tijdens het bakken met zout. Bak niet al het vlees tegelijk, dat is teveel voor in één pan. Haal het vlees weer uit de pan zodra het om en om bruin is.
- Bak in hetzelfde vet de ui, peper en gember op laag vuur aan (ongeveer 5 minuten).
- Voeg dan de laos, citroengras, ketjap, goela djawa, citroensap toe. Doe het vlees weer terug in de pan en voeg heet water toe, zoveel dat het vlees voor de helft onder water staat.
- Breng dit aan de kook en voeg dan de santen toe, roer goed door zodat de santen oplost in het water, voeg nog wat zout en peper naar smaak toe en laat het vlees (ongeveer 3-4 uren) rustig sudderen op heel laag vuur of in de oven 60 minuten op 120° en daarna nog 180 minuten op 100°.
Tips
Lekker met rijst en broccoli.Voeg een extra rode peper toe als je van erg pittig houdt!