Stamppot koolraap met runderschenkel in rode wijnsaus

Runderschenkel in rode wijnsaus

Runderschenkel in rode wijnsaus. Wij kochten schenkelvlees bij de slager, in Frankrijk heet dat ‘jarret de boeuf’ en lieten het in hele dunne plakken van nog geen centimeter snijden. Even aanbakken en een klein uurtje stoven in rode wijnsaus. Voor een stoofpotje vrij snel klaar en het serveert ook nog mooi. Wanneer je dikkere plakken gebruikt moet het uiteraard langer stoven. Wij aten een stamppotje met koolraap erbij.

Meer Franse benamingen van rundvlees vind je in deze link wegwijs in de Franse supermarkt.

Runderschenkel in rode wijnsaus

Stamppot koolraap met runderschenkel

Koks in Frankrijk
Lekker stoofpotje van rundvlees in rode wijnsaus met een stamppot van aardappelen en koolraap.
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4

Ingrediënten
  

voor het stoofvlees

  • 600 gram runderschenkel dunne lapjes
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • boter en/of olie om in te bakken
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel balsamico of andere azijn
  • 2 laurierbladeren
  • 2 kruidnagels
  • 1 bosje tijm
  • 1 glas rode wijn
  • heet water
  • zout peper

voor de stamppot

  • 1,5 kg aardappelen
  • 1 kg koolraap
  • klont boter
  • scheutje melk
  • 2 takjes tijm
  • zout peper
  • nootmuskaat

Bereiding
 

  • Snijd de uitjes en knoflook fijn.
  • Bak het vlees aan in wat boter en olie. Breng op smaak met zout en peper. Haal het vlees uit de pan en bak in hetzelfde vet de uitjes aan. Voeg na een aantal minuten de knoflook toe en bak dit heel even mee.
  • Voeg paprikapoeder, komijn, tomatenpuree, balsamico en rode wijn toe. Roer dit goed door en laat dit een paar minuten pruttelen totdat het vocht is verdampt.
  • Doe dan het vlees weer in de pan samen met de laurier, tijm en kruidnagel en voeg zoveel heet water toe tot het vlees net onder staat. Laat dit ongeveer 45 minuten op heel laag vuur pruttelen. Als het te hard kookt zet dan af en toe het vuur even uit. Je kunt het vlees ook in de oven garen, zo'n 45 minuten op 120°C.
  • Begin ondertussen met de stamppot. Schil de aardappelen, doe ze in een pan met ruim koud water en breng ze aan de kook. Laat ongeveer 15-20 minuten koken tot ze gaar zijn.
  • Schil de koolraap en snijd deze in blokjes. Smoor de koolraap ongeveer 10 minuten in een laagje water met roomboter, zout en tijm erin.
  • Stamp de aardappelen en de koolraap door elkaar. Voeg nog wat hete melk en boter toe om de stamppot wat smeuïger te maken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Tags Koolraap, Rundvlees, Slowcooker, Stoofpotje

Stamppot koolraap met runderschenkel in rode wijnsaus

Heb jij deze runderschenkel in rode wijnsaus gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

 

2 reacties

  1. Dit gerecht kan prima in de slowcooker gemaakt worden. De tijd is afhankelijk van de dikte van het vlees. Wij gebruikten hele dunne lapjes, dan is een uur op high voldoende.

  2. Hoi,
    Kan het ook in de slowcooker en zo ja hoe lang
    Gr.
    Suzanne

Geef een reactie