Zelfgemaakte pudding met kwark en citroen

Zelfgemaakte pudding met kwark en citroen

Deze lekker frisse zelfgemaakte pudding met kwark en citroen ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook nog eens erg lekker. In plaats van slagroom gebruiken we kwark in dit recept. We gebruikten kleine siliconen vormpjes, en met dit recept maak je meteen een voorraadje van acht stuks. Je kunt ze een aantal dagen in de koelkast bewaren.

Ingrediënten (voor 8 porties)

  • 6 gram gelatinepoeder  (of 4 blaadjes gelatine)
  • 300 ml melk
  • 3 eieren
  • rasp van een hele citroen
  • sap van een halve citroen
  • 150 gram suiker
  • 200 ml kwark

Bereiding

  1. Laat de gelatine weken in koud water. Splits de eieren.
  2. Maak een crème anglaise. Verwarm de melk met in een pan. Klop 3 eidooiers met 75 gram suiker los in een ruime kom. Giet een derde van de hete melk bij de eidooiers met suiker, klop goed door en giet het geheel weer terug in de pan.
  3. Verwarm het mengsel op laag vuur, en blijf daarbij voortdurend roeren met een houten lepel. Het mengsel mag niet koken. De crème anglaise is klaar zodra het mengsel dik begint te worden. Dit kun je testen door met een vinger door de crème anglaise op de houten lepel te vegen. Blijft de streep zichtbaar dat is het klaar en kan het vuur uit. Zo niet, nog even blijven verwarmen en roeren.
  4. Zodra de crème anglaise klaar is kan de geweekte gelatine toegevoegd worden. Doordat de crème anglaise nog warm is, lost de gelatine op. Roer de gelatine er goed doorheen.
  5. Laat dit afkoelen tot lauwwarm. Klop ondertussen 50 gram suiker, de citroenrasp en het citroensap door de kwark. Klop de eiwitten met 25 gram suiker tot slappe pieken. Meng de citroenkwark en het geklopte eiwit door afgekoelde crème anglaise.
  6. Giet de pudding in de vormpjes en laat ze in de koelkast een aantal uren opstijven.
Tip: De pudding komt beter uit de vormpjes als deze licht ingevet zijn met een neutrale olie.
Zelfgemaakte pudding met kwark en citroen

 ————————————————-

Wil je meedoen met één van onze kookvakanties?
Kijk dan hier voor meer info. Liever koken én wandelen? 
Kijk dan hier voor meer info.

 

Heb jij deze pudding met kwark en citroen gemaakt?
Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden.
Doe dat via facebook, twitter of instagram
of laat hieronder een bericht achter.
 

5 reacties

  1. Dank voor het reageren, heb ondertussen zelf al even geëxperimenteerd , ik moet het gebruiken in recept waar ik slagroom en mascarpone moet mengen daarna de gelatine om op te laten stijven. Zoals ik het nu zie, kan ik gewoon twee eetlepels warm water met lepel gelatine omroeren, afkoelen en daarna snel door de koude massa roeren. Had ook koud water met lepel poeder geprobeerd maar blijft korrelig en na 2 uur klein beetje dikker, dus ga voor het eerste. De gelatinepoeder kan dus precies als gelatineblaadjes verwerkt worden voor koude gerechten 🙂 . Wel is rund gelatine duur maar ja, kan ook geen goed alternatief vinden. Agar Agar is zo`n alternatief maar verliest zijn stevigheid na 2 dagen. M.v.g Moeder.

  2. Gelatinepoeder kun je gewoon weken in water. Vul een klein glas voor de helft met koud water en doe daar het poeder in, even goed roeren en ongeveer 10 minuten laten staan. Als het goed is neemt de gelatine al het water op. Mocht het er te droog uitzien kan er nog een beetje water bij. Na het weken kun je de gelatine oplossen in een hete vloeistof. Succes!

  3. Ik weet niet hoe ik 6 gram gelatinepoeder moet verwerken , kan toch niet geweekt worden of wel? Moet dit nog leren omdat 1 kind vanwege eczeem geen gelatine van varken mag. Hoop op antwoord. m.v g Moeder.

  4. De vormpjes zijn leuk hè? Ook ideaal om panna cotta in te maken.

  5. Heerlijk die combi van zoet en zuur! Ze zien er ook nog eens supergezellig uit 🙂

Geef een reactie