Stoofpot: Parelhoen met bier, gedroogde pruimen en spek

Parelhoen met bier

Parelhoen met bier, pruimen en spek is een heerlijk en luxe gerecht. Ideaal voor de feestdagen of een andere bijzondere gelegenheid. In Frankrijk heet dit gevogelte pintade en worden ze vooral rondom de feestdagen vrij veel gegeten.

De smaak is meer uitgesproken dan die van kip en het vlees is iets donkerder van kleur. Lekker met een rijke saus met sterke smaken.  Dit recept kan trouwens ook prima met kip gemaakt worden.

Parelhoen met bier

Stoofpotje met parelhoen en bier

Avatar fotoKoksInFrankrijk
Parelhoen met bier, pruimen en spek is een heerlijk en luxe gerecht. Ideaal voor de feestdagen. In Frankrijk heet dit gevogelte pintade.
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, Hollands
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 parelhoenbouten zonder vel
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 flesje bier
  • 10 ontpitte gedroogde pruimen
  • scheutje worcestersaus
  • 1 laurierblaadje
  • 100 gram spekreepjes
  • 1 eetlepel bloem
  • blaadjes van 1 takje tijm
  • boter en/of olie om in te bakkken
  • zout en peper naar smaak
  • scheutje melk of room

Bereiding
 

  • Snijd de ui klein.
  • Gebruik een hapjespan of een stoofpan die eventueel ook in oven kan. Bak de parelhoen aan in wat boter en/of olie. Bestrooi tijdens het bakken met zout en peper. Zodra het vlees rondom bruin is kan deze uit de pan. Bak de uien en de spekreepjes in het bakvet van de parelhoen.
  • Voeg na een paar minuten fijngesneden knoflook en worcestersaus toe. Doe dan de bloem erbij. Laat dit ongeveer 1 minuut zachtjes bakken. Voeg dan het flesje bier toe, roer goed door en breng de saus aan de kook. Doe de pruimen, tijm en laurier erbij.
  • Zodra de saus kookt kan de parelhoen erbij. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de bouten  ongeveer 1,5 uren op heel laag vuur sudderen. Indien je een ovenbestendige pan gebruikt, kun je het vlees laten garen in de oven (1,5 uren op 120°C).
  • Als het vlees gaar is, kan er een scheutje melk of room toegevoegd worden zodat de saus wat voller van smaak wordt.

Tips

Lekker met pasta en pompoen of met zuurkool.
Tags Bier, Parelhoen, Pruimen, Spekjes, Stoofpotje

Stoofpotje Parelhoen met bier

Stoofpotje parelhoen met bier, pruimen en spek

Heb jij deze parelhoen met bier gemaakt? Laat het ons dan weten, dat zouden we leuk vinden. Doe dat via facebook, twitter of instagram of laat hieronder een bericht achter.

Eén reactie

  1. Oh heerlijk! Parelhoen is altijd heerlijk om te eten en nog leuk om te bereiden ook.

Geef een reactie